Búcsúünnepet ültek Kazincbarcikán

2013. október 19., szombat | 14:07

Október második hétvégéjén ünnepelték a kazincbarcikai Avilai Szent Teréz-templom fennállásának századik évfordulóját. Az eseményről Szabó Zsolt írt beszámolót.

Október 12-én, szombaton rózsafüzér imádsággal kezdődött a búcsúünnep. Az esti szentmisét az elmúlt években itt szolgálatot teljesítő plébánosok és káplánok mutatták be. Ezt követően megáldották a lourdes-i barlangot.

Vasárnap ünnepi szentmisét celebrált Ternyák Csaba érsek. Köszöntőjében kifejezte: örömmel érkezik azokra a településekre, „ahol ilyen szép számú Krisztus-hívő közösség gyűlik össze”. Mivel a Szent Teréz-templomot kinőtték a kazincbarcikaiak, jó döntés volt a Szent Család-templom megépítése – fejezte ki a főpásztor. Beszédét Szent Teréz szavaival zárta: „Isten egyedül is elég.”

Az ünnepi esemény alkalmából főzőversenyt szerveztek. „Ropogott a bográcsok alatt a tűz, a templomkertet ínycsiklandó illatok lengték be és vidám csoportok beszélgettek a fakanál mellett” – írta beszámolójában Szabó Zsolt. Délután bohócműsort tekinthettek meg a résztvevők. Pacsai János görögkatolikus parókus a hit és család témáról fejtette ki gondolatait. Koncertet adott Kerek Gábor fagottművész; előadást tartott Levente Péter. A családi nap színes forgatagát éjszakába nyúló táncház zárta, melyet a PáterRock zenekar koncertje előzött meg.

Egri Főegyházmegye/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda