Budapesten tartja nagygyűlését az Európai Egyházak Konferenciája (CEC)

Hazai – 2013. július 2., kedd | 17:24

Az Európai Egyházak Konferenciája (Conference of European Churches, CEC) Budapesten tartja 14. Nagygyűlését. A 2013. július 3. és 8. között összehívásra kerülő Nagygyűlés az idei év kiemelkedő jelentőségű egyházi eseménye Európában, ahol a kontinens több mint 120 protestáns és ortodox egyházának mintegy 250 delegáltja a szervezet megújulásról és átfogó reformokról határoz majd.

A nagygyűlés vendégeként a megnyitón, 2013. július 3-án 16 órakor köszöntő beszédet mond Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke. A CCEE (Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa) a CEC kiemelt partnere. 

A két szervezet együttműködését az ún. Ökumenikus Charta (Charta Oecumenica, 2001) alapozza meg, amely a sajátosan egyházi célok (egység, egyházak és vallások közötti párbeszéd előmozdítása) mellett a közös társadalmi és politikai szerepvállalás alapelveit is rögzíti.

A CEC a második világháború után jött létre az európai egyházak vezetőinek kezdeményezésére. Fő céljuk egymás támogatása volt a megbékélési folyamatok során. Az Európai Egyházak Konferenciája Európa valamennyi országában élő 120 ortodox, protestáns, anglikán és ókatolikus egyház és negyven társult szervezet közössége. A szervezetet 1959-ben alapították. Irodái Genfben, Brüsszelben és Strasbourgban találhatók.

MKPK Sajtószolgálat/Magyar Kurír