Celestina-év a piarista nővéreknél

Külhoni – 2013. november 8., péntek | 13:50

Alapítójuk, Boldog Celestina Donati születésének és a rend megalapításának emlékére jubileumi évet tart a Piarista Nővérek Kongregációja. A firenzei megnyitó után a Szatmári Egyházmegyében, Nagykárolyban is szentmisével ünnepelték a Celestina-év kezdetét.

 

A teremtésben semmi sem szebb,
semmi sem fenségesebb az imádkozó léleknél

(Boldog Celestina Donati)

A piarista nővérek Firenzében október 26-án, Boldog Celestina Donati születésének 165. évfordulóján nyitották meg jubileumi évüket.

Az anya szobájában a generális anya köszöntötte a kongregáció szerzetesházaiból érkezett nővéreket. Itt őrzik Celestina nővér tárgyait, levelezését, lelki írásait, és olyan szentek ereklyéit, amelyeket ő gyűjtött nagy szeretettel. A jubileumi események első fejezete közös imádsággal zárult, amelyen jelen voltak azok a nővértársak is, akik három földrészen gondoskodnak a nehéz sorsú gyermekekről.

A San Giuliano-templomban ünnepi szentmisét mutatott be Mateusz Pindelski SchP, a piarista rend közép-európai ügyekért felelős generális-asszisztense, a piarista atyák koncelebrálásával. Az általuk gondozott gyermekek, támogatott iskolák, gyermekotthonok, jóbarátok, családok jelenlétében ünnepeltek a közösség tagjai, akik a szentmisében hálát adtak Istentől kapott hivatásukért, és az Ő mindenkori segítségébe vetett reményünket helyezték az oltárra. A generális anya meggyújtotta a Celestina-év lángját. Az oltár elé lépve három fiatal nővér megújította első fogadalmát. Minden rendház képviselője egy-egy olajlámpást kapott, mely a jubileumi évben templomaikban világítva erősíti a tudatot, hogy egy közösséghez tartoznak, szent közösségben vannak Istennel és egymással. A napot agapéval zárták.

Másnap a toszkán kisvárosba, Marradiba, Celestina anya szülőhelyére utaztak, ahol ünnepi szentmisén vettek részt, majd felkeresték Celestina Donati szülőházát. A ház jelenlegi tulajdonosa az alapító szobájához vezető folyosó falán egy képet mutatott, amely már a Donati család idejében is a házhoz tartozott: Máriát ábrázolja a gyermek Jézussal. Mária és a gyermek Jézus képe összefoglalja életünk alapját: Istennek az emberek iránti határtalan szeretetét, mely az emberek egymás iránti szeretete által lépett, és lép újra meg újra a világba, „belénk lopja az Ő szívét” – ahogy Boldog Celestina Donati írta.

A firenzei megnyitó után november 3-án Nagykárolyban is szentmisével ünnepelték a Celestina-év kezdetét.

A szentmise előtt az oltár elé helyezték az anyaházból magukkal hozott jubileumi lámpát, mely köré sugár alakban helyezték el a mécseseket 22 jelenleg is működő házuk jelképeként.

A közösséggel együtt ünneplőket – Schönberger Jenő püspököt, Ilyés Csaba főesperest, Melega Péter, Borota Ottó és Simon Attila atyákat és a jelenlévőket – Judit nővér köszöntötte. Kifejezte: hálát adnak Istennek kegyelmeiért és barátaiknak számtalan segítségükért. Gazdag örökségük, amelyet Celestina anya hagyott rájuk, arra bátorítja őket, hogy továbbra is teljes bizalommal hagyatkozzanak az isteni Gondviselésre, eukarisztikus lelkülettel ajánlják fel magunkat Istennek, és szeretetben, egyszerűségben, alázatosságban éljenek, közösséget vállalva a szegényekkel. „Kívánom, hogy ... Celestina anyához hasonlóan Isten szeretetének és szépségének a nagyságát hirdessük, s így mindannyian igazi imádkozó lelkekké válhassunk.”

A szentmisét Schönberger Jenő püspök mutatta be. Homíliájában az evangélium kapcsán kiemelte: az esemény középpontjában nem Zakeus áll, hanem Isten kegyelme, amely már működött benne. Talán ő volt a múlt vasárnapi evangéliumi történet vámosa, aki őszinte imájáért megigazulást nyert; nem kereste volna Jézust, ha a kegyelem előbb nem ösztönzi erre.

„Ilyen az Isten szeretete, Ő mindig megelőz minket” – emelte ki a főpásztor. Ezt látjuk Jézus példájából is, aki fölnéz, ha a fára mászunk, hogy lássuk Őt; lehajol, ha az ágy alá bújunk szégyenünkben bűneik súlya miatt; hátrafordul, hogy lásson bennünket, ha utána sompolygunk, mint az első két tanítvány tette; vagy integet felénk, mint feltámadása után a Genezáreti-tó partjáról a sikertelen halászás után hazatérő fáradt apostolainak. Isten szeretete aktív szeretet, nemcsak vár bennünket, hanem keres is, és nemcsak néz bennünket, hanem meg is szólít. Istennek ezt az aktív szeretetét csodálhatjuk meg  anya életében is. Egész életével válaszolt Isten ajándékára. „Egyedül Isten! Őt akarom, Őt keresem, egyedül Neki szentelem magam. Ő az, akiért élni és halni akarok.”

Boldog Celestina Donati 125 éve alapította meg a Szatmári Egyházmegyében is letelepedett Piarista Nővérek Kongregációját, hogy megsokszorozza a szeretet gyümölcseit a szegény gyermekek javára. Erre is emlékezünk a jubileumi Celestina-évben – emelte ki homíliájában a megyés főpásztor.

Minden jubileumi év az örömről, a háláról és az irgalomról szól. „Nyissátok nagyra a szíveteket, mert Isten kegyelmi esztendeje ez! Fogadjátok be Isten kegyelmét, nagylelkűen válaszoljatok megszólítására,” s ha a bűnök, gyengeségek elkedvetlenítenek, ne feledjük, „hogy Anyaszentegyházunk a jubileumokban próbálja nyilvánvalóvá tenni legmélyebb lényegét! – buzdított a püspök, majd jókívánságaival zárta prédikációját.

Szatmári Püspökség/Magyar Kurír