A chilei egyház figyelmeztetett a mapuche indiánok helyzetére

2008. január 19., szombat | 10:47

A chilei egyház hetek óta tartó konfliktusnak próbál véget vetni, mely az őslakos indiánok területi követelései miatt robbant ki a mapuche indiánok és a kormányerők között.

A Chilei Püspöki Konferencia aggodalmának adott hangot a mapuche indiánok és a biztonsági erők közti erőszakos összetűzések miatt. Hétfői nyilatkozatában a püspöki testület feje, Alejandro Goic sajnálatát fejezte ki, hogy a mapuche indiánok helyzetére az emberek tudatlansága, számos előítélet és diszkrimináció nyomta rá bélyegét. A rancaguai püspök szerint vannak, akik erőszakkal akadályozzák a megegyezést. Ezzel az ország déli részében az indiánok és a rendőrök között hetek óta tartó utcai csatákra utalt, melyek során a biztonsági erők egy fiatal indiánt le is lőttek. A kormányzat bejelentette, hogy a konfliktus elsimítására bizottságot állít fel.

A mapuche indiánok Chile legnépesebb bennszülött csoportját alkotják 87,3%-os arányszámukkal. A 2002-es chilei népszámlálás szerint 604 349 mapuche indián élt az országban – ez a teljes népesség 4%-a. A kormányzat összesen mintegy 500 ezer hektár földet adott át vagy vásárolt meg a mapuche népnek, ők azonban ezt kevésnek tartják.

Goic hangsúlyozta, hogy az egyház támogatja a mapuche indiánoknak őseik földjére vonatkozó törvényes követelését, ennek azonban egyetlen útja a békés párbeszéd lehet. A püspök egyben felszólította a mapuchék egyik vezetőjét, Patricia Troncosót, hogy hagyja abba három hónapja kezdett éhségsztrájkját, amelytől életveszélyes állapotba került.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
elo-orokseg-piarista-multidezes-budapesten
Élő örökség – Piarista múltidézés Budapesten

„A piarista múlt jelene” címmel tartottak könyvbemutatóval, könyvtár- és múzeummegáldással, valamint kiállításmegnyitóval összekötött rendezvényt a budapesti Piarista Központban április 25-én a Piarista Rend Magyar Tartományának központi gyűjteményei.

16:26
van-kozunk-hozzad-nazareti
Vecsei Miklós: Van közünk hozzád, Názáreti

„Kilenc hónappal ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pajzsára cseréltük a korábbi állami fenntartó cégtábláját az egykori gödi Topház bejáratán. A második héten szolgálatra jelentkeztem az intézménybe, tizenkét órás ügyeletet vállaltam...” Vecsei Miklós írását olvashatják az alábbiakban.

14:48