A chilei Medina Estévez az új protodiakónus bíboros

2005. március 2., szerda | 10:13

Vatikán: Múlt hét csütörtökén a nyilvános konzisztórium alkalmával II. János Pál pápa – az Angelo Sodano bíboros államtitkárhoz intézett levelében – megerősítette, hogy az első, vagy legidősebb diakónus bíboros a 78 éves chilei Jorge Arturo Medina Estévez. A protodiakónus bíboros egyik fő funkciója az, hogy ő jelenti be a világnak az újonnan választott pápa nevét.

A római egyházmegye ősi hagyománya szerint a bíborosok három rendhez tartoznak: a püspöki, a papi és a diakónusi rendhez. A besorolást a pápa végzi el. Azok a bíborosok, akik a világ egyházmegyéiből származnak a papi rendbe kapnak besorolást és római címtemplomot kapnak. A római kúriához kinevezett bíborosokat a diakónusi rendbe sorolja be a pápa. A püspöki rendhez tartozó bíborosok un. Szuburbikárius címtemplomot kapnak. 
 
Az új protodiakónus bíboros, Jorge Arturo Estévez 1926. december 23-án született Santiago de Chileben. 1985. január 6-án II. János Pál pápa szentelte püspökké a Szent Péter bazilikában, 1998-ban pedig bíborossá kreálta őt. Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció nyugalmazott prefektusa.

VR/MK

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Vatikán
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
harminc-eves-gyerekmaros-uj-segitoket-erdeklodoket-is-varnak-szuletesnapra
Harmincéves a Gyerekmaros – új segítőket, érdeklődőket is várnak a születésnapra

Idén 30 éves a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó keretében működő Gyerekmaros. A szervezők, jelenlegi és volt önkéntesek együtt ünnepelnek április 27-én Budapesten a Katolikus Pedagógiai Intézetben (KaPi), ahova várják azokat a fiatalokat is, akik a jövőben szeretnének csatlakozni a csapathoz.

2019. április 25., csütörtök
urban-erik-az-erdelyi-ferencesek-uj-tartomanyfonoke
Urbán Erik az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya 2019. április 23–27. között tisztújítással egybekötött káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen.

2019. április 25., csütörtök