A chilei Medina Estévez az új protodiakónus bíboros

2005. március 2. szerda, 10:13

Vatikán: Múlt hét csütörtökén a nyilvános konzisztórium alkalmával II. János Pál pápa – az Angelo Sodano bíboros államtitkárhoz intézett levelében – megerősítette, hogy az első, vagy legidősebb diakónus bíboros a 78 éves chilei Jorge Arturo Medina Estévez. A protodiakónus bíboros egyik fő funkciója az, hogy ő jelenti be a világnak az újonnan választott pápa nevét.

A római egyházmegye ősi hagyománya szerint a bíborosok három rendhez tartoznak: a püspöki, a papi és a diakónusi rendhez. A besorolást a pápa végzi el. Azok a bíborosok, akik a világ egyházmegyéiből származnak a papi rendbe kapnak besorolást és római címtemplomot kapnak. A római kúriához kinevezett bíborosokat a diakónusi rendbe sorolja be a pápa. A püspöki rendhez tartozó bíborosok un. Szuburbikárius címtemplomot kapnak. 
 
Az új protodiakónus bíboros, Jorge Arturo Estévez 1926. december 23-án született Santiago de Chileben. 1985. január 6-án II. János Pál pápa szentelte püspökké a Szent Péter bazilikában, 1998-ban pedig bíborossá kreálta őt. Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció nyugalmazott prefektusa.

VR/MK

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Vatikán
Vezető híreink – olvasta már?
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

19:59
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

17:25