„Ciao, Ferenc pápa vagyok”

Kitekintő – 2013. augusztus 27., kedd | 12:32

Olaszország családjai a pápa telefonhívására várnak – írta az olasz sajtó, miután a Szentatya az elmúlt napokban több olaszt keresett meg telefonon.

Másodszorra is telefonált a Ferri családnak Ferenc pápa – tájékoztatott augusztus 26-án a HuffingtonPost.it hírportál. A júniusban rablógyilkosság következtében meghalt Andrea Ferri vállalkozó családját a Szentatya először augusztus 9-én hívta fel; akkor az áldozat testvérével beszélt. Ferri rokonai a tragikus bűncselekmény után levelet írtak a pápának, és imáját kérték. A Szentatya augusztus 25-én, vasárnap ismét telefonált Ferriéknek, és Andrea édesanyjával beszélt közel negyedórán át. A beszélgetés tartalmát nem hozták nyilvánosságra.

Ezt megelőzően augusztus 18-án Ferenc pápa Stefano Cabizza 19 éves tanulónak telefonált a Padova közelében fekvő Camin településre. Stefano egy héttel korábban levelet írt a pápának Castel Gandolfóba. A levél tartalmát ő sem árulta el a sajtónak. Annyit tudni csupán, hogy Ferenc pápa első telefonhívásakor Stefano nem volt otthon. A fiú testvérével beszélő Szentatya nem mutatkozott be azonnal. Megkérdezte, mikor találja otthon Stefanót, majd később újból telefonált. „Ciao, sono papa Francesco” (Szia, Ferenc pápa vagyok) – mutatkozott be Stefanónak.

Ferenc pápa márciusi megválasztásakor elsőként az észak-olaszországi Piemontéban élő unokatestvéreit hívta fel, majd telefonon értesítette Buenos Aires-i cipészét is, hogy megtalpalt cipőjét a Vatikánba küldje utána.

A Corriere della Sera napilap útmutatót közölt a pápával való telefonbeszélgetéshez, arra figyelmeztetve az olaszokat, hogy Ferenc pápa az egyetlen, aki még vezetékes készüléken keresheti őket otthonukban.

MTI/Magyar Kurír