Cigány lovagrend jön létre Szentkúton

2011. május 3. kedd, 15:27

Az első és egyelőre egyetlen boldoggáavatott cigány ember, Boldog Ceferino ünnepnapján, május 4-én Beer Miklós váci püspök Mátraverebély–Szentkúton lovaggá avatja a boldogról nevezett cigány lovagrend első kilenc tagját, köztük Pintér Szabolcs nagymestert.

A Boldog Ceferinó Lovagrend hivatása a történelmi egyházak és a cigányság közötti együttműködés előmozdítása, tudta meg a Ferences Sajtóközpont Pintér Szabolcstól, az új lovagrend leendő nagymesterétől, aki a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság tanácsadója.

A lovagrendnek olyan krisztushívő cigány világiak lehetnek a tagjai, akik hatékonyan közreműködnek a cigányság körében folyó lelkipásztori tevékenységben. Az első lovagok között találjuk Pisont István válogatott labdarúgót, Balogh József népzenészt, valamint Káli-Horváth Kálmán előadóművészt és kommunikációs szakembert.

A jelöltek a lovaggá avatást megelőzően, május 3-án lelkigyakorlaton vesznek részt, melyet a szentkúti ferences atyák vezetnek, délután 5 órakor a jelentős részt cigányok lakta Mátraverebély ősi gótikus templomában szentmisét hallgatnak, a lovaggá avatás szertartása pedig 4-én a nemzeti kegyhely szentélyében, a 11 órakor kezdődő püspöki szentmiséhez kapcsolódik.

Boldog Ceferino Gimenez Malla a spanyol polgárháború idején, 1936. május 4-én, vagyis 75 éve szenvedett vértanúságot. A lókereskedő férfit azért börtönözték be és gyilkolták meg, mert egy pap védelmére kelt.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő