A család evangélium

2011. január 25., kedd | 14:42

Karácsonykor az egyházmegyékben mindenütt ünnepélyesen megnyitották a Család évét. Az esztendő fő célkitűzéseiről, feladatairól, tematikus programjairól rendeztek fórumot január 21-én és 22-én Veszprémben a hittudományi főiskolán az egyházmegyék családreferenseinek találkozóján.

Köszöntőjében Márfi Gyula érsek hangsúlyozta: a család, a szentségi házasság ma nem tartozik a népszerű, széles körben elfogadott értékek közé. E válság kezdete nem határolható be sem időben, sem térben, s okai szerteágazóak.  Szélsőséges politikai-társadalmi rendszerek adták a családnak az első ütéseket – mondta az érsek. A nemzeti szocializmus soviniszta szemlélete úgy tekintett a nőkre, mint fajszaporító tényezőre, függetlenül a szerelemtől, családtól, Isten törvényeitől. A kommunista irányzat ideálja pedig a dolgozó nő lett, háttérbe szorítva a családanyát. A gyári dolgozó nő a példakép, aki építi a szocializmust, s munkája érdekében egyre kevesebb gyermeket szül. Ezzel kezdődött meg a demográfiai válság, az ország elöregedése. A harmadik ütést a szélsőséges liberalizmus, a „mindent szabad” szemlélete adta, s az el nem köteleződő ember, az önálló nő, a szingli ideáljának előtérbe állítása, ami a család, a házasság válságát tovább mélyíti napjainkban is.

Bíró László családpasztorációért felelős püspök előadásában rámutatott: a család, a házasság válsága az ember válságára, az értékek válságára vezethető vissza. A Család évében ezért az a feladat, hogy a megélt életszentséggel tanúskodjanak a katolikus családok a világban, ezzel is megszólítva a laza kapcsolatokban élőket, a csonka családokat. Fontos, hogy a válsághangulatban is a család örömét sugározzák közösségeikkel, mert a család evangélium, örömhír. Bíró László püspök három feladatot emelt ki, amelyeknek át kell hatniuk a családokat, a családközösségeket, a családpasztorációt, a programtervezést: ünnepeljék a családot, tanúskodjanak a szentségi házasságon alapuló család jövőjéről,  továbbá tudatosítsák környezetükben, hogy a család helyettesíthetetlen érték, nincs alternatívája.

A találkozó első napján a Veszprémi Egyházmegye családpasztorációs csoportja is bemutatkozott, Fekete Gyöngyi vezetésével. Megosztották tapasztalataikat a hosszú évek óta eredményesen megszervezett jegyeskurzusokról, a jegyeskísérés munkájáról, a házaspárok gondozása terén végzett tevékenységükről s az idei évben kitűzött feladataikról. Ezt követően az egyházmegyei családreferensek beszámoltak a Család éve jegyében tervezett programokról.

A második napon Korzenszky Richárd bencés perjel előadást tartott korunk legdrámaibb látleletéről, a csonka családban felnövekvő, apátlan, anyátlan nemzedékről; illetve arról a krízisről, amelyet napjaink értékzavaros szemlélete, a globalizáció, a keresztény értékek kiszorulása és a törtető munka világa okoz, amelyben a családban élő gyermekek sem kapják meg sokszor a kellő szülői szeretetet, odafigyelést, az időt az együttlétre, a lelki kapaszkodót fejlődésükhöz a széteső világban.

A találkozóra két egyházmegye kivételével mindenhonnan érkeztek önkéntes családreferensek. A beszámolókból kiderült, hogy szinte minden egyházmegyében jól működő referensi hálózat tevékenykedik a családok gondozásáért, összefogásáért, lelki töltekezést nyújtó programok szervezéséért; s mindenhol tartanak jegyeskurzust, évente családos lelkinapokat, családtalálkozókat, nyári táborozásokat.

A bemutatkozások során közös célkitűzésként fogalmazódott meg, hogy a programokat úgy kell megszervezni, hogy lehetőség szerint az egyházon kívül állókat is be tudják vonni, megszólítva például a nem szentségi házasságban, laza kapcsolatban vagy csonka családban élőket is. A protestánsokkal együttműködve ökumenikus programokat kell szervezni, így is erősítve a keresztény egységet, miként a közelmúltban, a Biblia évében történt.

A Szombathelyi Egyházmegye képviselői minden résztvevőt megajándékoztak a püspökség által a Család évére elkészített, a Családok imakönyve címet viselő kiadvánnyal.

Fontos célkitűzésként hangzott el, hogy a plébánosok, a püspök ünnepi alkalmakkor együtt és egyenként is részesítsék áldásban a családokat. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe a gyermekek, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja az édesanyák és a várandós kismamák, Szent József napja az édesapák, Szent Anna napja pedig a nagyszülők megáldására kínál alkalmat. Fontos, hogy a referensek, a családcsoportok az abortusz miatt krízisben szenvedőket is karolják fel s az özvegyekről, árvákról se feledkezzenek meg; rendezzenek kerekasztal-beszélgetéseket a fiatalokkal a családi életről, a szexualitásról, a jövőtervezésről; s a családi életre nevelés témakörében próbáljanak eljutni az iskolákba is – fogalmazták meg az országos családreferens-találkozó résztvevői.

Veszprémi Egyházmegye/Toldi Éva/Magyar Kurír

(gj)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: család
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle