Csángó-magyar papot szenteltek Esztergomban

Hazai – 2002. június 25., kedd | 12:09


Budapest: Ebben a kis kápolnában köszöntjük Tampu Ababei Józsefet, akit június 15-én szenteltek pappá Esztergomban. Ifjú testvérem hosszú éveken keresztül készült erre a hivatásra. József atya elindult egy úton – mondta Kozma Imre protonotárius, irgalmasranedi szerzetes június 16-án a csángó-magyar származású pap újmiséjén Budapesten, az Iraglmasrendi Kórház Szent István kápolnájában.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke szentbeszédében megállapította: A tegnapi és a mai nap azért fontos nekünk, mert hisszük: ez a fiatalember megérkezett Istenhez. Nagy bátorság kell ehhez az úthoz, hisz József atya a papi hivatást választotta. Azért nehéz manapság ez a szolgálat, mert a XX. század embere nem hitetlen, hanem hitehagyott. Ez az ifjú azonban azért választotta a papi hivatást, hogy egyre több ember megismerhesse Isten embermentő jóságát.
Kozma Imre, akit majd negyven évvel ezelőtt, ugyanezen a napon szentelték pappá, hangsúlyozta: A földi élet értelme a másik ember szolgálata. Értelmessé az teszi életünket, ha az emberek ügye mellé állunk. Néha ez csak annyit jelent, hogy minden helyzetben és körülmény között kimondjuk a legegyszerűbb igazságot.
Tampu Ababei József újmiséjén megemlékeztek P. Pio szentté avatásáról, megkereszteltek egy gyermeket és köszöntötték Kozma Imre atyát papi szolgálatának közel negyvenedik évfordulóján.
A papszentelésre érkeztek vendégek Moldvából, akik baráti találkozón vettek részt Magyarországon, meg5tekintették Budapest néhány nevezetességét és ellátogattak Gödöllőre, ahol moldvai csángó esten vettek részt. A kétnapos csángó-magyar baráti találkozót, amelynek kiemelkedő eseménye volt a papszentelés és az első újmis, a magyar Máltai Szeretetszolgálat által támogatott Csángó Koordinációs Iroda szervezte.
Tampu Ababei József 1975-ben született Lujzi Kalagorban (Csángóföld). Gyermekéveit szülőhelyén töltötte, majd az Esztergomi Ferences Gimnáziumban érettségizett. Az Esztergomi Hittudományi Főiskolán szerzett diplomát. Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek – nyolc paptársával együtt – szentelte pappá 2002. június 15-én az esztergomi Bazilikában. Az ifjú pap újmisét mutat be Szentendrén június 29-én és Lujzi Kalagorban július 7-én. Pappá szentelésének igéje: „Uram, jó nekünk itt lenni!” Papi kijelölt szolgálatának helye még ismeretlen. FÁ/MK