Csehországi pápalátogatás: Prágai Szent Ágnes alakja a középpontban

2009. augusztus 6. csütörtök, 11:29

II. János Pál pápa néhány nappal a kommunista rezsim bukása előtt avatta szentté Prágai Szent Ágnest Rómában, 1989-ben.

Prágai Szent Ágnes alakja különleges hangsúlyt kap a szeptember végi csehországi pápalátogatás során. A szenttéavatás 1989. november 12-én történt Rómában, híre pedig kétségkívül hatással volt az utána következő eseményekre. Néhány nappal később lezajlott a bársonyos forradalom, majd november 25-én František Tomášek bíboros hálaadó szentmisét mutatott be a Hradzsinban, százezer ember részvételével. A szentmise után Tomášek az érseki palota erkélyéről köszöntötte az őt üdvözlő embereket, akik kezükből V betűt formálva ünnepelték a győzelmet és a szabadságot. Transzparenseken követelték: „Teljes és korlátlan vallásszabadságot!” „Vallásoktatást az iskolákban!” A rendőrség szép számmal jelen volt a Szent Vitus-székesegyház előtt, de nem avatkozott be az eseményekbe – írja a Kathpress.

Marie Urbankova brnói újságíró úgy fogalmaz: a kommunista rezsim alatt az emberekben az az elképzelés élt, hogy Ágnes szenttéavatásával „az országban újra beköszönt a szabadság”. Mivel ez a „prófécia maradéktalanul beteljesült”, a Brnóban az egyház és a városvezetés elhatározta, hogy idén a bársonyos forradalom ünneplése során kiemelik Szent Ágnes alakját.

*

Ágnes 1205-ben született Prágában, ugyanitt hunyt el 1282-ben. Apja I. Ottokár cseh király, anyja Konstancia, III. Béla királyunk leánya volt. Életét a szegények gondozásának szentelte. 1233-ban Prágában kórházat, templomokat alapított, majd átvette egy klarissza kolostor irányítását 1234-ben. Ágnes kolostora olyan vonzerőt jelentett, hogy II. Ottokár legidősebb lánya, valamint számos előkelő család leányai kérték felvételüket. Hamarosan újabb és újabb kolostorokat alapítottak, ahol úgy tartották a szegénységet, mint San Damianóban Szent Klára körül.

Ágnes hetvenhét éves korában halt meg. A huszita háborúk megakadályozták boldoggáavatását. Sírját 1930-ban a régi Jakab-templomban találták meg. Boldoggáavatási perét 1936-ban újrakezdték, miután XI. Piusz még könyvtáros korában a milánói Ambrosiana könyvtárban megtalálta az ügyre vonatkozó legfontosabb okmányokat. Ekkor II. világháború akadályozta meg az eljárás befejezését. Ágnes kolostorai egészen 1782-ig, II. József szekularizációs rendeletéig megmaradtak. Szenttéavatását II. János Pál pápa végezte el 1989. november 12-én.

A pápalátogatásnak már honlapja is van, amely ezen a címen érhető el: www.navstevapapeze.cz

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
a-biblia-uzenete-atkelni-sajat-voros-tengeremen
Átkelni saját „Vörös-tengeremen”

Évközi 7. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,27–38)

16:00
Útravaló – 2019. február 23.

Útravaló – 2019. február 23.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 23.

Mai evangélium – 2019. február 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 9,2–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle