A „da Vinci-kód” – történelmi és teológiai tévedések mozaikja

Nézőpont – 2005. március 16., szerda | 20:58

Tizenhétmillió példány kelt el szerte a világon Dan Brown könyvéből, többek között a sikeres kiadói marketingnek, valamint a gondosan kidolgozott ferdítések és hazugságok szövevényének köszönhetően, amelyek felforgatják az Evangéliumok történelmi igazságát – így ítélte meg Tarcisio Bertone bíboros, genovai érsek a „Da Vinci-kód” thriller-regényt.
 
A könyvvel kapcsolatban a genovai érsekség kezdeményezésére március 16-án szakemberek bevonásával vitafórumot tartottak Genovában. A Vatikáni Rádiónak adott előzetes interjújában Bertone bíboros elmondta: a könyv elsődlegesen a fiatalok körében okoz érzékelhető károkat: ma már nem lehet modern fiatal valaki anélkül, hogy olvasta volna a regényt. Az iskolákban elterjedt az a vélemény, hogy muszáj megvenni a könyvet, amely lerántja a leplet az egyház „manővereiről”, amelyeket a történelem folyamán alkalmazott. Bertone bíboros fájdalmasnak és szörnyűnek nevezte ezt a jelenséget.
 
A „Da Vinci-kód” ferdítései között szerepel, hogy az evangéliumban figyelmen kívül hagyják a nőket – ez teljességgel hamis állítás – tiltakozott a genovai érsek példaként említve, hogy Jézus anyjának, Máriának közismerten központi szerep jut az evangéliumban, vagy hogy a nők az Újszövetségben ugyanúgy jelen vannak, mint az apostolok, s végül az ősegyházban tudunk nemcsak diakónusok, hanem diakonisszák jelenlétéről is.
 
Egy másik fontos tényező Jézus halálának és feltámadásának tagadása, pedig Krisztus szenvedéséről nagyon pontos leírást tartalmaznak az Evangéliumok.
 
Mindezek ellenére a könyv az egyik legnagyobb kiadói siker, vajon miért? Bertone bíboros szerint a hazugsághalmaz terjesztése mögött rejtőző stratégia ellenreakció a szentévi nagy eseményre, ugyanis sokaknak ellenére volt az, ahogyan az egyház II. János Pál pápasága alatt hatást gyakorolt az emberiség időszerű nagy kérdéseire.
 
Philip Jenkins amerikai szociológus szerint a „Da Vinci-kód” sikere újabb bizonyítéka annak, hogy a katolikusellenesség az utolsó elfogadott előítélet a társadalomban. Ezzel egyetért Bertone bíboros is, aki a Vatikáni Rádiónak még elmondta: „Kíváncsi lennék, mi történne, ha valaki egy hazugságokkal teletűzdelt könyvet írna mondjuk Buddháról, Mohamedről, vagy hamisan jelenítené meg a holokausztot vagy a shoát?”

VR/MK