Debrecenben tartották a XXII. Nemzetközi Betlehemes Találkozót

2012. december 10. hétfő, 10:56

Debrecen főterének hangulata egy csapásra megváltozott december 7-én este, amikor különös népség özönlötte el az adventi hangulatban pezsgő vásári forgatagot.

Betlehemes csoportok csörgős bottal, nagy bundában ijesztgették a békésen sétáló járókelőket. Gyerekek ámultak a népviseletben érkező a kántálókon és máris bekapcsolódtak énekükbe. Így érkezett meg 31 csoport a XXII. Nemzetközi Betlehemes Találkozóra, amelyet a Debreceni Művelődési Központ rendezett december 7. és 9. között. Öt országból — Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Vajdaságból és Magyarország több tájegységéről — több mint 400 fő érkezett a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléjére. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját követően december 8-án a Debreceni Művelődési Központ pódiumtermében lehetett megismerkedni a különböző vidékek betlehemes játékaival.

A rendezvény elsődleges célkitűzése, hogy a betlehemezés hagyományát életben tartsa, a kulturális identitást erősítse, a közös szellemi haza kincseit, szakrális hagyományait bemutassa, illetve a környező országokban élő magyarság kulturális cseréjét, az európai népek közötti kapcsolatokat erősítse. A nagy rendezvény különlegessége volt, hogy a csoportok ellátogattak közművelődési, szociális intézményekbe, templomokba, lakótelepeken, tanyaközpontokban és a környező települések adventi rendezvényein is bemutatták betlehemes játékaikat, együtt készültek az ünnepre a debreceniekkel és a hajdú-bihariakkal.

Kovács Ágnes/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

19:59
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

17:25