Debrecenben tartották a XXII. Nemzetközi Betlehemes Találkozót

2012. december 10. hétfő 10:56

Debrecen főterének hangulata egy csapásra megváltozott december 7-én este, amikor különös népség özönlötte el az adventi hangulatban pezsgő vásári forgatagot.

Betlehemes csoportok csörgős bottal, nagy bundában ijesztgették a békésen sétáló járókelőket. Gyerekek ámultak a népviseletben érkező a kántálókon és máris bekapcsolódtak énekükbe. Így érkezett meg 31 csoport a XXII. Nemzetközi Betlehemes Találkozóra, amelyet a Debreceni Művelődési Központ rendezett december 7. és 9. között. Öt országból — Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Vajdaságból és Magyarország több tájegységéről — több mint 400 fő érkezett a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléjére. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját követően december 8-án a Debreceni Művelődési Központ pódiumtermében lehetett megismerkedni a különböző vidékek betlehemes játékaival.

A rendezvény elsődleges célkitűzése, hogy a betlehemezés hagyományát életben tartsa, a kulturális identitást erősítse, a közös szellemi haza kincseit, szakrális hagyományait bemutassa, illetve a környező országokban élő magyarság kulturális cseréjét, az európai népek közötti kapcsolatokat erősítse. A nagy rendezvény különlegessége volt, hogy a csoportok ellátogattak közművelődési, szociális intézményekbe, templomokba, lakótelepeken, tanyaközpontokban és a környező települések adventi rendezvényein is bemutatták betlehemes játékaikat, együtt készültek az ünnepre a debreceniekkel és a hajdú-bihariakkal.

Kovács Ágnes/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-filmek-reven-kozelebb-kerulhetunk-istenhez-dancsak-viktor-kereszteny-film-es-konyvnapokrol
A filmek révén közelebb kerülhetünk Istenhez – Dancsák Viktor a Keresztény Film- és Könyvnapokról

Az Etalon Film Kiadó november 23. és 25. között hetedik alkalommal rendezi meg a Keresztény Film- és Könyvnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Dancsák Viktor hittanárral, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

09:48
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

2018. november 19. hétfő