A dicsőítés iskolája – katolikus popzenei képzés Franciaországban

Kitekintő – 2013. április 10., szerda | 12:31

A Glorious nevű, katolikus popzenét játszó, hazájában rendkívül ismert és népszerű francia együttes úgy döntött, megalapítja a dicsőítés iskoláját, és képzést szervez katolikus zenészek részére. A zenekar tagjainak célja, hogy hozzájáruljanak a műfaj fejlődéséhez. Az együttes gitárosával, Benjamin Pouzinnel a La Croix beszélgetett.

„Szeretnénk új szerepet adni a világiaknak az Egyházon belül – kezdi Benjamin Pouzin arra válaszolva, hogy mi adta az ötletet a dicsőítés iskolájának megalapításához. – Ezzel mi is csatlakozunk a II. Vatikáni Zsinathoz, hiszen az evangéliumot hirdetjük a mai világnak, és fontosnak tartjuk, hogy legyenek benne társaink.”

Az ötlet egy Los Angeles-i utazás során született, ahol a zenekar tagjai több evangélikus templomot is meglátogattak. „Az egyik minden hétvégén tizenkétezer hívőt vonz, gondoljanak bele! – meséli lelkesen a gitáros. – Úgy véljük, ha a fiataloknak akarjuk hirdetni az evangéliumot, az ő ízlésükhöz kell igazodnunk, ahogy ezt Jézus és Szent Pál is tették a maguk korában.”

Az együttes tagjai iskolájukba 18 és 25 év közötti, zenéhez értő katolikusok jelentkezését várják, olyan fiatalokat, akik a hangszerükön keresztül szolgálni kívánják az Egyházat. A Glorious átadja nekik a katolikus popzene terén szerzett tudását, David Gréa atya pedig a diákok teológiai és pasztorációs felkészítését végzi. „Nem sztárokat akarunk faragni – folytatja Benjamin –, hanem az Egyházat szeretnénk megújítani minőségi CD-k és koncertek segítségével. Célunk, hogy a nálunk végzettek saját plébániájuk vezető egyéniségeivé váljanak.”

Egyszerre négy-nyolc fiatallal tudnak foglalkozni, és ennyi jelentkezőt el is tudnak szállásolni a plébánia épületeiben. Abból indultak ki, hogy sok katolikus diák szánja rá egy évét arra, hogy önkéntes munkát végezzen Afrikában, de választhatnának egyházi szolgálatot a saját hazájukban is, hiszen „a francia egyháznak is szüksége van friss lendületre. Máris húsz jelentkezőnk van, akik közül a legelhivatottabbakat fogjuk kiválasztani.”

La Croix/Magyar Kurír