Díszdoktoravatás a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Hazai – 2011. május 6., péntek | 10:33

Díszdoktorává avatta José Tomás Martin de Agar és Bronisław Wenanty Zubert ferences szerzetest, a nemzetközi kánonjogtudomány két kiemelkedő alakját május 5-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a Kánonjogi Posztgraduális Intézet felterjesztésére.

A Cordobában 1949-ben született José Tomás Martin de Agar, a római Pontificia Università della Santa Croce kánonjogi karának professzora legfőbb kutatási területe az állami egyházjog és a vallásszabadság biztosításának jogi keretei. Bronisław Wenanty Zubert 1935-ben született Katowicach-Ochojcuban és jelenleg a Lublini Katolikus Egyetem katowicei intézetében tanít. Tudományos tevékenysége leginkább az egyházi házasságjogra, kánonjogtörténetre és az állami egyházjogra terjed ki.

A díszdoktorrá avató ünnepi egyetemi szenátusi ülést megtisztelte jelenlétével Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Roman Kowalski, Lengyelország magyarországi nagykövete. A Pontificia Università della Santa Croce képviseletében jelen volt Luís Navarro, a Kánonjogi Kar dékánja, valamint Carlos José M. Errázuriz, és Joaquín Llobell professzor. A Lublini Egyetemet Elżbieta Szczot és Ambroży Skorupa, az Opolei Egyetemet pedig Sebastian Jasiński Jasiski professzor képviselte.

Az ünnepségre Budapestre látogatott több ferences rendtárs társaságában a katowicei ferences rendtartomány főnöke, Ezdrasz Biesok. A díszdoktorokat Szuromi Sz. Anzelm és Kuminetz Géza laudálta, majd a két díszdoktor tartott előadást.

Magyar Kurír