Domonkos nővérek a pápával való találkozón

Megszentelt élet – 2011. augusztus 26., péntek | 12:16

Az idei madridi Ifjúsági Világtalálkozó egyik kiemelkedő eseményének számított XVI. Benedek pápa és a fiatal szerzetesnők találkozása, melyre az El Escorial San Lorenzo monostorában került sor. Minderről a Magyar Kurír is tudósított. A találkozó hangulatáról az azóta hazatért Nagy Szilvia Andrea domonkos novícia írt beszámolót.

A  domonkos nővéreket, akik Magyarországról részt vehettek ezen az eseményen, különösen megérintette és magával ragadta a hely hangulata és az a lelkesedés és öröm, amely a nagy forróság ellenére is ott élt a szívekben. Most, amikor Magyarországon a hivatások hiányát éljük, felemelő volt látni azt az 1600 fiatal szerzetesnőt, akik a világ minden tájáról Madridba zarándokoltak, hogy gyökeret verjenek és megerősödjenek a hitben, és hogy életükkel maguk is tanúságot tegyenek kortársaik körében a feltámadt Jézusról és az evangéliumról – számolt be a Kurírnak Nagy Szilvia Andrea. – A különböző színű és hosszúságú habitusok és fátylak találóan szimbolizálták az Egyház és a Szentlélek ajándékainak és karizmáinak sokszínűségét.

Hozzátette: a Szentatya beszéde nagyon személyes és szívhez szóló volt. Kiemelte, hogy a Vőlegénynek odaszentelt fiatalságunknak élő egzegézissé kell válnia. Beszélt arról, hogy milyen fontos napjainkban az evangélium radikalizmusa, amely annyit jelent, mint „gyökeret verni és ráépülni Krisztusra, és megerősödni a hitben”. A megszentelt életben ez annyit jelent, mint életünkkel tanúságot tenni arról a Krisztussal való személyes találkozásról, ami a megszenteltséget táplálja. Ez a radikalizmus megnyilvánul továbbá abban a közösségben, amelyet az egyházzal, a tanítóhivatallal, saját közösségünkkel és egyházunk többi tagjával – főleg a laikusokkal – megélünk, és végül a misszióban, amellyel Isten bízott meg minket a szemlélődő és az apostoli élet területén egyaránt. Ez az, ami a szentség tanúivá tesz minket.

„Az Egyháznak szüksége van fiatal hűségetekre, amely Krisztusban gyökerezik, és rá épül” – buzdított Benedek pápa. Szűz Mária oltalmába ajánlotta megszentelt fiatalságunkat – írja a domonkos novícia. A találkozó végén közösen elimádkozták az Úr imáját, és a Szentatya áldásában részesültek a résztvevők.

Az Escorial udvarán eltöltött délelőtt nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megerősödjünk hitünkben és hivatásunkban. Új közösségi élményt nyújtott, és rámutatott arra, hogy útjaink, hagyományaink és karizmáink különböznek ugyan, mégis egyazon cél felé haladunk, és új lendületet adott ahhoz, hogy életünkkel tanúskodjunk Jézusról a fiatalok között – olvasható Nagy Szilvia Andrea domonkos novícia beszámolójában.

Magyar Kurír