Egerben találkozik a ferences család

Megszentelt élet – 2011. szeptember 24., szombat | 11:18

A Szent Ferencet követő magyarországi női és férfi szerzetesrendek, valamint a világi rend alkotják a ferences családot, amelynek tagjai minden évben találkoznak valamely közösség szervezésében. Idén a minoriták a házigazdák szeptember 23. és 25. között az egri Szent Hedvig Kollégiumban.

Az esemény főelőadója Jacob Chamakalayil indiai származású kapucinus szentírástudós. A téma a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett Családok évéhez kapcsolódik: Mit tud adni a család a közösségnek? Mit tud a közösség adni a család(ok)nak? Miként alkalmazható mindez a ferences családra mint családra?

Olyan közösségek tartoznak a ferences családhoz, melyeket Szent Ferenc maga alapított, vagy az ő szellemiségében alapítottak a következő évszázadokban, így napjainkban is. A ferences család létszámát tekintve a legnépesebb szerzetesi közösség világszerte és itthon is. A magyarországi szerzetesek legalább egynegyede Szent Ferenchez hasonlóan szeretne élni. A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány vezetője, Magyar Gergely szerint „bár Szent Ferenc kezdetben nem akart szerzetesrendet létrehozni, és bizony ma is sokan inkább tartják a ferenceseket az egyház fenegyerekeinek, mintsem komoly szerzeteseknek, mégis kiterjedt családot alkotnak azok a rendek, amelyek tőle, az ő varázslatos szelleméből eredeztetik magukat. Ez a ferences család.”

E család tagjai három nagy csoportba oszthatók. Az úgynevezett első rendet három férfi közösség alkotja, a kisebb testvérek (ferencesek), a minoriták és a kapucinusok. A második rend az Assisi Szent Klára alapította klarissza nővérek közössége. Az úgynevezett harmadik rend a legnépesebb, ide Magyarországon tíz női és egy férfi szerzetesrend, valamint a ferences világi rend tartozik. A ferences család tagjainak közös honlapja: www.ferencescsalad.hu.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír