Egy katolikus homoszexuális, aki rátalált a tisztaság útjára

Kitekintő – 2011. április 8., péntek | 11:51

„Azt tapasztaltam, hogy minél hosszabb időn át tartózkodom a homoszexuális kapcsolattól, annál kiegyensúlyozottabb és boldogabb vagyok” – vall megtéréséről a korábbi homoszexuális aktivista.

A mexikói Guillermo Marquez korábban olyan, homoszexuálisokat segítő szervezetet alapított, amely, noha katolikusnak vallotta magát, bírálta az egyház tanítását és támogatta az azonos neműek 'házasságát'. „Csoportunk befogadta az azonos nemű párokat, és bár nem biztatott új partnerkapcsolatok létesítésére, de nem is szólt ellene. A szexuális erkölcs kínos kérdéseiről – a csoporton belüli nézeteltérések elkerülése érdekében – hallgattunk” – mondja Marquez.

„Idővel azonban rájöttem, hogy így nem lehet normális kapcsolatom Istennel és az egyházzal. Közben pedig azt tapasztaltam, hogy minél hosszabb időn át tartózkodom a homoszexuális kapcsolattól, annál kiegyensúlyozottabb és boldogabb vagyok. Így kezdett érdekelni és vonzani a tisztaság” – fogalmaz Marquez, aki végül kilépett az általa alapított szervezetből.

Az igazi megtérést egy lelkigyakorlat hozta meg számára 2008-ban. „Sorsdöntő volt, mert akkor már – hosszú és nehéz érzelmi-lelki érési folyamat eredményeként – kezdtem egyre jobban megérteni a tisztaságot, s ott végre megtaláltam, amit kerestem: apostoli munkát, amelyben olyanokkal működhetek együtt, akikkel közösek a céljaink, akik hozzám hasonlóan hinni szeretnének Krisztusban és Krisztusnak.” Így csatlakozott a Courage Latino elnevezésű szervezethez, amelynek ma egyik koordinátora. „Segítségükkel megértettem, hogy a katolikus egyház nem taszít ki és nem hagy el; hogy a homoszexualitás nem örökletes, és senki sem születik homoszexuálisnak. Nem homoszexuálisok vagy melegek vagyunk, hanem azonos neműekhez vonzódó férfiak és nők.”

„Mindkét utat ismerem, és tudom, hogy az úgynevezett homoszexuális életmód senkit nem tesz boldoggá. Tele van bizonytalansággal, félelemmel, ürességgel, haraggal. Sokszor jelen van benne a szexuális kicsapongás, a pornográfia, a drog, az alkohol – és a végtelen szeretetvágy, amelyet romboló, kölcsönös függést eredményező kapcsolatokban próbálnak kielégíteni.”

„A Courage Latino határozottan elítél minden, azonos nemhez vonzódókkal szembeni hátrányos megkülönböztetést, bántást, sértést, erőszakot. Szervezetünk a katolikus egyház tanításához hű, de nem elégszik meg azzal, hogy tisztán éljünk. A cél, hogy jobb keresztények, szentek legyünk” – idézi Guillermo Marquezt a CNA.

Magyar Kurír

(mk)