Egyházi személyek állami kitüntetése Szent István ünnepén

Hazai – 2011. augusztus 20., szombat | 15:02

Államalapító Szent István királyunk ünnepe alkalmából a köztársasági elnök számos egyházi személynek adományozott állami kitüntetést.

Schmitt Pál köztársasági elnök – Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére – a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének polgári tagozatával tüntette ki Dr. Fodor György teológust, egyetemi tanárt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorának nemzetközileg is nagyra becsült tudományos, oktatói és kutatói munkásságát, valamint a magyar egyházi felsőoktatás fejlesztésében végzett kiemelkedő tevékenységét ismerték el ezzel.

Ugyancsak a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének polgári tagozatát vehette át Dr. Török József egyháztörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara tanszékvezető egyetemi tanára az ünnep előestéjén a parlament kupolatermében. Több évtizedes oktatói-nevelői tevékenységével, sokirányú egyháztörténeti – különösen a magyarországi szerzetesrendek történetét – kutató munkásságával érdemelte ki az elismerést.

A köztársasági elnök nevében Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter adott át állami kitüntetéseket szombat délelőtt a Néprajzi Múzeumban. Az ünnepségen jelen volt Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

A kitüntetettek között tisztikeresztet vehetett át Dr. Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnöke. Lovagkeresztet vehetett át Süllei László, érseki általános helynök, a Budavári Nagyboldogasszony Plébánia plébánosa és Jánosa Domokos atya, a Budapest-Felsővízivárosi Szent Anna Plébánia plébánosa, pápai káplán. Arany Érdemkeresztet vehetett át: Pál Ferenc, a Budapest-Angyalföldi Szent Mihály Plébánia helyettes plébánosa.

MKPK Sajtószolgálat/Magyar Kurír