Elhunyt Ambrus Lóránt SJ

Megszentelt élet – 2012. november 15., csütörtök | 15:17

Ambrus Lóránt november 7-én hajnalban halt meg Pilisvörösváron. Gyászmiséje és temetése a budapesti Mária utcai jezsuita templomban lesz, később közzétett időpontban.

Budapesten született, 1931. október 8-án. Középiskolás korában a szatmárnémeti jezsuita konviktus, a kalocsai és pécsi gimnáziumunk tanulójaként ismerte meg a jezsuitákat. Filozófiai és teológiai tanulmányait 1950-56 között Egerben végezte.

Az üldözött jezsuita rendbe 1952-ben lépett be. 1956. június 17-én szentelték pappá; ezt követően több évtizedig tartó kápláni éveit Rudabányán, Diósgyőrben, Budapesten, Sajószentpéteren töltötte. A budavári Mátyás templomban 23 évet töltött káplánként. 1980-tól édesanyját három évig ápolta.

1989-ben hivatalosan is csatlakozhatott az újrainduló jezsuita provincia kötelékébe. A Mária utcai templomban öt évig volt a Provinciális sociusa. Ezután négy évig szolgált novíciusmesterként Szegeden, majd a szegedi szeminárium spirituálisaként; végül Dobogókőn vállalt lelkigyakorlatos szolgálatot. 2011-ben költözött a pilisvörösvári Szent Erzsébet Otthonba.

www.jezsuita.hu/Magyar Kurír