Elhunyt a tajvaniak magyar franciatanára

2009. november 26., csütörtök | 11:50

Tajpejben november 20-án, 78 éves korában elhunyt Zsoldos Imre verbita szerzetespap.

A veszprémi vendégprofesszor, akit a missziók iránt érdeklődő magyarok több dokumentumfilmből is ismerhetnek, 1931. április 16-án született a Vas megyei Bejcgyertyánoson. A polgári iskola után Budatéténybe ment kisszeminaristának, ahol a budafoki premontrei gimnázium magántanulója volt. 1948-ban Kőszegre került mint novícius. A noviciátus második évében az akkor már „munkanélküli” kőszegi bencés atyák tanították a verbita növendékeket, majd az előrehozott fogadalomtétel és a szerzetesrendek feloszlatása után Pannonhalmán folytatta tanulmányait. Végül katonaként Kiskunmajsán érettségizett. Két évig tanult filozófiát az egri szemináriumban, majd 1956-ban elhagyta az országot, és Mödlingben a Szent Gabriel Missziósházban folytatta teológiai tanulmányait, ahol 1960-ban szentelték pappá.

Párizsban, a Sorbonne-on francia nyelvet és irodalmat tanult, majd – jó nyelvérzékére való tekintettel – Tajvanba kapott missziós kinevezést. 1964-től a tajvani Hszincsuangban a jezsuiták nyelviskolájában kínai nyelvet és kultúrtörténetet tanult. 1965-ben megalapította a Fu-Jen Egyetem francia tanszékét. 1967-ben az Egyesült Államokban, a washingtoni Georgetown Egyetemen angol és francia nyelvészettel foglalkozott. 1969-ben szakvizsgázott, majd 1975-ben doktorált. Ekkor nevezték ki véglegesen a tajpeji Fu-Jen Katolikus Egyetem tanszékvezető tanárává.

Évtizedeken keresztül egy magyar ember tanította franciára a kínaiakat. Zsoldos Imre azon kevesek közé tartozott, akik számára egy nyelv soha nem akadályt jelentett, hanem olyan kincset, amit meg lehet szerezni. Nem sokan tudták, hány nyelvet is beszél – talán húszat. Érzelmeit, érzéseit versekbe öntötte, melyek közül több megjelent irodalmi folyóiratokban.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle