Elindultak az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye fiataljai Krakkóba

Hazai – 2016. július 20., szerda | 18:15

Közel négyezer magyar fiatal vesz részt a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón július 25. és 31. között. Az előtalálkozóra mintegy kétszáz fiatal indult útnak Budapestről július 20-án, szerdán reggel.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A fiatalokat Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Lejtényi Emánuel, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ifjúsági referense köszöntötte az indulás reggelén a Magyar Szentek templomában.

Lejtényi Emánuel Máté evangéliumának azt a részét olvasta fel a fiataloknak, amikor Jézus elküldi a tizenkét apostolt, hogy hirdessék: „közel van a mennyek országa”. Majd így folytatta: Jézus eszköztelenül bocsátja útjára tanítványait. Azért, hogy teljes szívvel tudjanak Istenre hagyatkozni. Amikor pedig majd visszatérnek, örömmel mesélik, milyen sok mindent adtak, és mennyi mindent kaptak.

Vajon mi mennyire vagyunk eszköztelenek? – tette fel a kérdést Lejtényi Emánuel. – Mennyire vagyunk nyitottak minden programra, minden új ismeretségre? Ki kell nyitnunk a szívünket, és észre kell vennünk, hogy az Isten mennyi mindent adhat. Ezt csak akkor lehet megtenni, „ha nincsenek ott bennünk az elvárások előre elkészített skatulyái”. Ha csak a magunk igényeit nézzük, akkor ehhez fogjuk igazítani mindazt, ami körülvesz minket. Ha viszont teljes nyitottság van bennünk, akkor befogadjuk mindazt, ami jön, és mindennek tudunk örülni. „Legyetek nyitottak, és akkor biztos, hogy sok kegyelmet fogtok kapni” – bocsátotta útjukra a fiatalokat az ifjúsági referens.

Fülöp Attila, az Emmi nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy a fiatalok egy olyan találkozóra indulnak, mely a katolikus egyház legnagyobb ifjúsági fóruma. Emlékeztetett, hogy az első találkozót a nyolcvanas években Szent II. János Pál pápa hirdette meg.

Krakkóban négyezer fiatal képviseli Magyarországot. „Napjainkban rendkívül fontos, hogy legyenek olyan alkalmak, amikor meg tudunk erősödni lélekben és keresztény mivoltunkban. Nemcsak az a fontos, hogy egyénileg gazdagodjatok, hanem az is, hogy azt, amit ott kaptok, hozzátok haza és adjátok tovább a családban, a közeli környezetetekben és az egész társadalomban” – fogalmazott a helyettes államtitkár. – Ma Európa támaszokat és értékeket keres. A társadalomépítő fix pontokat a kereszténység révén egykor már megtalálta, de most mintha elvesztené ezeket. A világtalálkozó arra is jó lehet, hogy Európában a keresztény hit, kultúra ne csak valami archaikus elem legyen, hanem olyan erőforrás, melyet mindennap meg lehet élni. A magyar kormány is fontosnak tartja mindezeket, ezért ötvenmillió forinttal támogatja a kiutazást.

Végezetül azt kérte a fiataloktól Fülöp Attila helyettes államtitkár, hogy legyenek nyitottak azokra a tapasztalatokra is, melyeket a 2020-ban Magyarországon megrendezendő Eucharisztikus Világkongresszuson is fel lehet majd használni.

Fotó: Merényi Zita

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria