Elkészült a Schönstatt Családmozgalom turistaháza Óbudaváron

Hazai – 2011. július 18., hétfő | 12:38

A Schönstatt Családmozgalom hazai központjában, a veszprémi egyházmegyei Óbudaváron hálaadó ünnepre gyűltek egybe a közösség tagjai: az átépítés és bővítés nyomán átadhatták új intézményüket, azt a turistaházat, amely ezentúl fiataloknak biztosít szálláshelyet a kápolna és a közösségi képzőház közelében.

A lelki épülésükre szolgáló pihenőidejüket töltő családok, a schönstatti fiatalok és a falubeliek közösségében hálaadó szentmisével kezdődött az ünnep a kápolnában. Nyiredy Maurus tihanyi OSB szentbeszédében arról elmélkedett, mennyire fontos, miként viszonyulunk Istenhez és egymáshoz, a szenvedéseinkhez, az élethez, a világhoz. Kiemelte: Istent úgy tisztelhetjük igazán, ha igyekszünk Krisztus képmását magunkra ölteni, érzés- és gondolatvilágunkban hozzá hasonlóvá válni.

A szertartás után az új épület előtt folytatódott az ünnepség. Ther Antal, a Schönstatt Családmozgalom Családok a Családokért egyesületének alelnöke, az építkezés műszaki ellenőre köszöntötte az egybegyűlteket. Megnyitó beszédéből kiderült, hogy a nagy összefogással, uniós pályázati pénzzel, valamint a Renovabis támogatásával, magánszemélyek és a közösség tagjai adományaiból, önkéntes jószolgálati munkájával elkészült A-kategóriás ifjúsági turistaszállás 40-50 fiatalnak és kísérő felnőtteknek, nevelőknek biztosít kényelmes elhelyezést, kínál lelkiségi és kulturális programokat.

Azt az épületet, amely korábban a helyén állott, népszerű nevén a „Diós házat” – egy parasztház, udvarán diófával – több mint tíz éve vásárolta meg a közösség. 2006-tól használták úgynevezett kulcsosházként, akkoriban 14 személy elhelyezését tudta biztosítani. Miután iskolai osztályok és plébániai hittancsoportok részéről is igény jelentkezett, hogy Óbudavárra jönnének iskolai kirándulásra, táborozásra, ehhez már kevés volt a férőhely, és a fűtési szezonban kényelmetlen is volt az épület. 2008-ban az egyesület alapító tagja lett az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnek, mely a helyi Leader-közösség szervezete, s így alkalma nyílt részt venni egy uniós pályázaton a kulcsos ház átépítéséért, kibővítéséért, a kor igényeinek megfelelő felszereléséért, turistaszállóvá való fejlesztéséért.

A közel 35 millió forintos beruházás révén elkészült épületet fiatalok, gyermekek táborozására, kirándulásaira, erdei iskolai foglalkozásokra szeretnék felhasználni a Magyar Schönstatt Központ infrastruktúrájának igénybevételével (előadó, étterem, játszótér...); a Schönstatt Családmozgalom egykori alapítója, Pater Joseph Kentenich nevelési elveinek lelki megalapozásával, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családpedagógiai Intézetével való együttműködésben. Az utóbbi által kidolgozott interaktív, kifejezetten fiataloknak szóló családórákat is felkínálják majd a hozzájuk érkező fiataloknak, a térségben élő gyerekeknek, iskoláknak, ifjúsági kirándulócsoportoknak.

Maurus atya felszentelte a ház külső és belső falait, s áldáskérő imával fordult az Úristenhez, hogy legyen az új épület védettséget, bensőséges elmélyülésre, beszélgetésekre, találkozásokra alkalmat adó helyszín, ahonnan kilépve a fiatalok tanúságot tudnak tenni a világban.

Toldi Éva/Magyar Kurír

(tzs)