Elkezdődött a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

Külhoni – 2016. augusztus 17., szerda | 10:55

„Erdélyi Krakkó” címmel szervezik az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót. Augusztus 16. és 20. között több mint ezer fiatal vesz részt a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye legnagyobb ifjúsági rendezvényén. A CSIT Médiacsapatának sajtóközleményét olvashatják.

Sajátos az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, mert az Erdélyi Krakkó keresztnevet kapja. Néhány héttel ezelőtt Krakkóban találkozott a világ katolikus ifjúsága. A világtalálkozón kétszáz erdélyi fiatal is részt vett.

„Jelen volt Szentatyánk is, és törekszünk arra, hogy azt a szellemiséget, és annak hangulatát Csíksomlyóra hozzuk. A Szentatya tanításai is lényegesek számunkra, arra is fogunk figyelni” – mondta Tamás Barna, székelyudvarhelyi plébános, a Gyulafehérvári Főegyházmegye ifjúsági lelkésze, a CSIT főszervezője, aki szerint az is fontos, hogy az egyházmegye fiataljai közösségi élményben részesüljenek: „Az Erdélyben élő katolikus fiatalok tudjanak egymásról, a különböző vidékekről érkezők megismerhessék egymást, megbeszélhessék az őket foglalkoztató témákat, kérdéseikre a mi egyházunk tanítása szerint világos útmutatást kapjanak. A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozón életre szóló barátságok, párkapcsolatok is születnek. Nagyon fontos az, hogy fiataljaink kikkel barátkoznak, kikkel kötnek majd házasságot. Ide hasonló értékrendű fiatalok érkeznek. Azt gondolom, hogy ez a jövőnk, egyházunk, nemzetünk jövője szempontjából is lényeges, és ezáltal hozzájárulunk ahhoz, hogy Erdélyben egy komoly, keresztény életet élő generáció nőjön fel.”

Az idei CSIT témáját is a krakkói találkozó ihleti. Az irgalmasság lesz a központi téma, ezt „napi célokra” bontották. Az első nap témája ez lesz: Isten a Vele való kapcsolatra hív, és nem véletlenül hívta el a fiatalokat a CSIT-re. A második nap témája Isten szeretetének megtapasztalásáról szól majd: az Ő gyermekei vagyunk, ezt szeretnénk a fiataloknak hangsúlyozni – tájékoztatott Jére Noémi programszervező.

A találkozón délelőttönként lelkiprogramok, korosztályonként tartott előadások, tanítások lesznek. Ezeket kiscsoportos beszélgetések követik, amelyek Jére Noémi szerint nagyon fontosak, hiszen a fiatalok ott tudnak önmagukról beszélni, és elmondhatják, milyen üzenetet jelent számukra a tanítás.

A találkozó meghívottjai: Eberlein Éva, a budapesti Szent András Evangelizációs Iskola munkatársa, Gert Overmeer holland lelkész, illetve Péter Júlia és Berci, a székelyudvarhelyi Forrás Közösség tagjai.

Délutánonként műhelyfoglalkozásokra, sportolni és szabadidős tevékenységekre várják a táborozókat. Szerdán este játékest, filmest, slam poetry lesz. Csütörtökön este a csíksomlyói kegytemplomban tartanak szentségimádást. A találkozó visszajáró vendége, Csiszér László, pénteken este koncertezik.

A találkozót az önkéntesek négynapos felkészülése előzte meg. 150 önkéntes dolgozik a táborban, akik nagyon komolyan vették a felkészülést, mondta Péter Noémi. Az Erdélyi Krakkónak is a CSIT korábbi helyszíne, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent István Kollégiuma, valamint a körülötte lévő Mária-kert ad otthont. Az ünnepélyes megnyitót augusztus 16-án, kedden este 20.30-tól tartották.

Részletes információk és fotók a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó Facebook- oldalán találhatók.

Forrás: Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria