Első alkalommal szerveznek csángó zarándoklatot Magyarországra

Hazai – 2012. július 4., szerda | 9:30

A részvevők a szakrális szempontból fontos helyszíneket keresik fel az augusztus 20-ai nemzeti ünnephez kapcsolódóan. Az esemény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Két busszal csaknem százan érkeznek Magyarországra, a program a szó szoros értelmében vett zarándoklat lesz – mondta el Nagy Sándor az egyik szervező a július 3-án a székesfehérvári sajtótájékoztatón. „Szeretnénk, ha a legtávolabbi magyar népcsoport, a csángó is visszatalálna a gyökerekhez és folyamatos, élő kapcsolatot építene ki az anyaországgal és Székesfehérvárral. Mivel a csángók nagyon tisztelik Szent Istvánt, a zarándoklat végállomása az ország történelmi fővárosa, Székesfehérvár lesz” – fogalmazott.

A zarándoklat a csángóföldi Klézséről indul, érinti Pusztinát, Gyimesbükköt, Gyimesközéplokot, Csíkszeredát, Székelyudvarhelyt, Segesvárt, Aradot, majd augusztus 18-án éri el Szegedet, ahol Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök fogadja a menetet. A zarándokok másnap Ópusztaszeren megtekintik a Feszty-körképet, majd Lakitelken találkoznak Lezsák Sándorral, a Nemzeti Fórum elnökével, az Országgyűlés alelnökével.

A zarándokok augusztus 20-án Székesfehérváron részt vesznek a hagyományos ünnepi szentmisén és ünnepi körmeneten, majd a Nemzeti Emlékhelyen megtekintik Szent István szarkofágját. A következő napon a Parlamentben fogadja őket Kövér László házelnök. Az Országház és a Szent Korona megtekintése utána a zarándokok a Szent István-bazilikában tisztelegnek a Szent Jobb előtt. Nagy Sándor kiemelte, hogy a csángó zarándoklatot Csíksomlyó mintájára szeretnék hagyománnyá tenni, évente megismételni.

MTI/Magyar Kurír