Eltemették Valentiny Géza ausztriai főlelkészt

Hazai – 2011. június 16., csütörtök | 12:29

Június 15-én került sor az életének 85., papságának 58. évében június 1-jén elhunyt Valentiny Géza, nyugalmazott ausztriai főlelkész temetésére.

Az ünnepélyes Requiem 11 órakor kezdődött a bécs-gumpendorfi St. Ägyd-templomban. A szentmise főcelebránsa Cserháti Ferenc, a külföldön élő római katolikus magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom–budapesti segédpüspök volt. A gyászmisén részt vett Paskai László bíboros, ny. esztergom–budapesti érsek; Paul Iby ny. eisenstadti, kismartoni püspök; Gyulay Endre ny. szeged–csanádi püspök; Keresztes Szilárd ny. hajdúdorogi görög katolikus püspök; Vencser László, az Ausztriai Idegennyelvű Pasztoráció országos igazgatója; Simon Ferenc esperes, ausztriai magyar főlelkész; Solymár Mónika az ausztriai magyar evangélikusok lelkésze; papok, szerzetesek és hívek Magyarországról, Németországból, Ausztriából, Erdélyből és az Egyesült Államokból.

A temetés 14 órakor kezdődött az irgalmas nővérek Laab im Walde-beli, Bécstől 20 km-re délnyugatra fekvő kolostorában. A szertartást Paskai László bíboros és Helmut Krätzl, ny. bécsi segédpüspök végezte. A temetésen megjelent, és tisztelete jeléül koszorút helyezett el a sírnál Szalay-Bobrovniczky Vince, a Magyar Köztársaság bécsi nagykövete.

A kolostor temetője nem nyilvános; ám az irgalmas nővérek kolostorának (Laab im Walde, Klostergasse 7.) nyitva tartása szerint – reggel 7 és este 7 óra között – szabadon látogatható.

Magyar Kurír

(gj)

Kép: Bojtos Anita