Elváltak – az életük keresztútján

Hazai – 2013. február 27., szerda | 14:06

Hova fordulhatnak azok, akiknek családja „hajótörést” szenvedett? Nyúl-e az Egyház azok felé, akik élete nem úgy alakult, ahogy szerették volna, s ami illeszkedett volna a közösség normáihoz és a saját eszményeikhez?

A Familiaris Consortio buzdítja a lelkipásztorokat és a hívő közösséget, hogy támogassák az elváltakat: gondoskodásukkal és szeretetükkel óvják meg őket az Egyháztól való elszakadás érzésétől. Ennek megvalósulása az „AVE” lelkigyakorlatos hétévégesorozat egyedülálló szülőknek.

Kimondatik az ítélet. Megváltoztathatatlan, hiszen hogy ne így történjék, ahhoz két ember hite, döntése, segítségkérése, megbocsátása, változni hajlandósága, elszántsága kellene. Nincs tovább. Ott áll az ember megsemmisülten és kifosztottan. Elárulták. Elárulták a hűségét, az erőfeszítéseit, a szeretetét. Megfosztották attól a családtól, amit kettejüknek és a gyerekeiknek szánt: ami biztonságot ad mindegyiküknek, ahol figyelnek és számíthatnak egymásra, ahol bizalommal lehetnek egymás iránt. Mossa a kezét mindenki: ez magánügy, mit is tehettünk volna… A szégyen, a kudarc, az elutasítottság, a félelem, a reményvesztettség, a magány keresztje újból és újból a porba dönt.

Az egyedülálló szülőknek tartott „AVE” hétvégesorozatra van, aki már a keresztútja legelején rátalál, van, aki a hosszú, küzdelmes, kitartó keresztcipelés közben vagy a sokadik földre roskadás után. Szükségük van az irgalmas szeretet Veronika-kendőjére, melyet a szervező Emmánuel Közösség és a közreműködő papok nyújtanak a lelkigyakorlat résztvevőinek, és szükségük van a „cireneisimonokra”, akiket egymásban ismernek föl. Az AVE kurzus különleges lehetőség az egyedülálló szülőknek, hogy életük keresztútjával Jézuséhoz csatlakozzanak, amelynek a végén ott a föltámadás reménysége – írja a szervező, Madocsai Bea.

Bővebb információ, programok: www.avelap.hu

Magyar Kurír