Emlékművet avattak Dunaszerdahelyen

Kitekintő – 2006. november 2., csütörtök | 14:40

Dunaszerdahely városa az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulóján emlékművet emelt a diktatúrák áldozatainak emlékére. A Nagy János szobrászművész által készített alkotást 2006. október 31-én délután avatták fel a Városháza melletti téren.

A szoboravatás előtt a Szent György római katolikus templomban Bíró László kalocsa–kecskeméti segédpüspök mutatott be szentmisét felvidéki oltártestvéreivel együtt. Szentbeszédében hangsúlyozta, hogy 1956-ban az emberek az igazság mellett tettek hitet és a forradalom az értékek forradalma volt. A szabadságba vetett hit, az igazság megismerése és az alapvető emberi jogok mind olyan értékűek, ami mellett egy keresztény és magyar embernek ki kell állnia.

A Városháza mellett Pázmány Péter polgármester megnyitó beszédében az emlékmű szükségességét és a forradalom áldozataira való emlékezést hangsúlyozta. Kijelentette, hogy Dunaszerdahelynek is fejet kell hajtania azok előtt, akiket a nyilas majd a kommunista terror kivégzett vagy megfélemlített.

Duray Miklós ünnepi beszédében az '56-os eseményekről elmondta: a forradalom példájával, tettével és leverettetésével döbbenetet keltett, és a magyarság mellé állította a világ számottevő részének közvéleményét. A szónok megemlékezett a komáromi gimnazista diákokról is, akik a csehszlovák kommunista párt kényszerítése ellenére sem voltak hajlandóak együttműködni velük.

Wittner Mária egykori halálraítélt visszaemlékezett a szabadságharc eseményeire, amelyben ő is aktívan részt vett és emiatt halálra is ítélték. Felidézte azokat a fájdalmakat, amiket a kommunisták és az őket kiszolgálók elkövettek a parasztsággal, a polgárokkal és az értelmiséggel szemben.

Az emlékművet Bíró László püspök és Görözdi Zsolt református lelkész áldották meg.

Gaál Tamás, a komáromi Jókai Színház művésze Márai Sándor Mennyből az angyal című versét szavalta el.

A Himnusz eléneklése után a város képviseletében Pázmány Péter polgármester, a Magyar Koalíció Pártjának országos, helyi és ifjúsági szervezete, a Csemadok helyi szervezete, a helyi cserkészcsapat, a Pázmaneum Társulás és a városban működő szervezetek és iskolák képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit a felszentelt emlékmű talapzatánál.

Az ünnepségen közreműködött a 10. számú Szent György Cserkészcsapat és a Szent György kórus.

Karaffa Attila/Magyar Kurír