Emléktáblát avattak Kondor Lajos verbita atya tiszteletére

2012. november 9., péntek | 14:08

A csikvándi templom falán a falu szülötte, Kondor Lajos Fatimában élt verbita szerzetes tiszteletére emléktáblát helyeztek el és áldottak meg október 28-án.

Az emléktábla-avatási ünnepség szentmisével volt egybekötve, melyen részt vett három kőszegi verbita atya is. A nagy számban megjelent hívők közül sokan a templomon kívül rekedtek. Az összegyűltek között ott voltak a meghívott csikvándi evangélikus lelkész és az evangélikus hívek is. A szentmiséről felvételt készített a Mária Rádió. Kozma Tibor polgármester, Bancsó Zoltán, valamint Kondor atya rokonai a szertartás után nagy létszámú vendégfogadást szerveztek a felújított kastélyban.

Kondor Lajos (1928-2009)

Kondor atya a győri bencés gimnázium elvégzése után a kőszegi missziós szemináriumban tanult, majd 1946-ban belépett az Isteni Ige Társaságába. Később a kommunista rendszer a rendet feloszlatta, rendházát államosította.

Kondor Lajos emigrációba kényszerült több társával, s a németországi Bonnban tanult teológiát. 1953-ban szentelték pappá. Terve volt, hogy Kínába vagy Pápua Új-Guineába menjen missziós hittérítőnak. Rendje azonban Portugáliába küldte, ahol nevelőtanár volt a szemináriumban. Később a leiriai püspök titkára lett.

Az 1917-es Szűz Mária-jelenések helyét, Fatimát évente sok százezer zarándok keresi fel, melynek magyar keresztútja és kápolnája az 1956-os magyar emigránsok adományaiból épült fel. Kondor atya húsz év múltán jöhetett haza, de figyelték: első alkalommal könyvei miatt visszafordították a határon.

A fatimai Mária-jövendölés szerint végül létrejöhetett a vallásszabadság a keleti országokban is. 1995-ben a Fatimai Mária vándorszobrát még a moszkvai Vörös térre is elvitték, Kondor atya, a leiriai püspök és Ratzinger bíboros (ma XVI. Benedek pápa) kíséretével.

A Hitvallás című lap 2009-ben interjút készített a Kondor atyára emlékező Bóna Lászlóval.

Győri Egyházmegye/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda