Endrédy Vendel apátra emlékeztek Zircen

2013. április 20. szombat, 14:05

A ciszterci rend hazai történetének egyik kimagasló helytállójára, fehér vértanújára, Endrédy Vendelre emlékeztek április 19-én Zircen, a magyar ciszterci kongregáció központjában a helyi Országzászló Alapítvány kezdeményezésére.

Az ünnepségen bemutatták az egykori zirci apát tiszteletére tavaly megjelent emlékkötetet, a közelmúltban elhunyt ciszterci történetíró szerzetes, Badál Ede Álmos munkáját, majd emlékfát ültettek az apát tiszteletére az arborétumban, s a mementó szentmiseáldozattal zárult.

Az esemény a zirci városházán kezdődött, ahol az alapítvány nevében Egervölgyi Dezső köszöntötte az egybegyűlteket, Tormay Cécile gondolatait idézve, mintegy a rendezvény mottójaként: „amely korok letépik a Megváltót a keresztről, mindig az emberiséget szegezik a helyére”. 

A kötetet Huszár Lőrinc ciszterci plébános és Kővári György mutatták be. A könyv hiánypótló értékű, fogalmazódott meg a bemutatón. Életrajzi műről van szó, amely szuggesztív alkotás, érzékelteti, hogy Endrédy Vendel micsoda küzdelmeken át, és mekkora hittel, lelki ellenállással élte meg, élte át a XX. század közepétől a történelem, a diktatúrák megpróbáltatásait, s végigvitte keresztjét a keresztúton, tanári küldetésében, szerzetesi-apáti hivatásában sohasem meginogva. Beszámol a könyv a meghurcoltatás és a börtönévek időszakáról is az apát életében, a kínzások válogatott módszereiről (1950-1957), s a fizikailag meggyötört-elgyötört szerzetes utolsó éveiről Pannonhalmán az Öreg Szerzetesek Otthonában, ahol még utolsó feljegyzésében is ezt írta: „nem adnám oda a hatévi börtönélet szenvedésit semmi földi kincsért. Valami óriási értéktöbbletet kaptam. Kijártam a legmagasabb ’főiskolát’, kezemben a diplomája, s rajta a pecsét: több emberség… Ezért nem tudok én haragudni senkire megbántóim, kínzóim közül.”

Könyvtárnyi az irodalma azoknak a rémségeknek, melyeket a kereszténység ellen követtek el, hangzott el. E könyv, amely az apát igazgatása alatt épült és működött Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium alapításának 100. évfordulójára készült a Zirci Ciszterci Apátsággal közös kiadásban, a személyes történelmen keresztül hozza közel a letűnt korszak társadalmát és kihívásait.

Az ünnepi megemlékezés a zirci arborétumban folytatódott, ahol Endrédy Vendel tiszteletére egy emlékfát, egy hársfát ültetett el mártír elődje emlékére Dékény Árpád Sixtus zirci ciszterci apát.

A fa menedéket, illetve melegben árnyékot nyújt az embernek, virágai, termései az emberi életet szolgálják, mutatott rá emlékbeszédében. A hársfa virága kellemes illatú, teája gyógyító erejű. Az emberi életben Isten is előhozza a gyümölcsöket, a lehetőségetet és gyógyító, jótékony ereje által növekedhetünk, erősödhetünk. Egy vértanúnak és egy áldozatot megjelenítő kereszténynek is gyógyító ereje van szimbolikus értelemben, mutatott rá. Ezért – bíztatott – ne csak emlékezzünk Endrédy Vendelre, hanem merítsünk erőt is gyümölcsöző, gyógyító, tisztító életpéldájából, és mások számára is mutassunk rá ezen életpéldára!

A bazilikában az apát szentmiseáldozatot mutatott be szerzetes testvéreivel, Endrédy Vendel  emlékét is  idézve. Szentbeszédében kiemelte: Jézus élete, feltámadása, megváltó műve, vagyis az isteni kegyelem éltető erővé válik számunkra. Gondoljunk Endrédy Vendelre, akinek Istenhez fűződő szeretete a börtönélet éveiben a kínzások közepette megedződhetett, megtisztulhatott. Ez világítsa meg számunkra is, hogy a mindannyiunk életében jelenlévő szenvedéseknek is tisztító ereje van. A szenvedő, tanúságtevő keresztények, mártírok ezt a hihetetlen értéket mutatják föl magas fokon, mondta. S ez bíztasson: Krisztus győz a mi életünkben is, ha hagyjuk, hiszen tudjuk, hogy Krisztus erősebb, mint a halál, a jó mindig erősebb, mint a rossz. Endrédy Vendel ezért lehet mécses, iránymutató a hitben járók számára.

A szertartás előtt Máj János és Bittmann Károly az alapítvány nevében megkoszorúzták a bazilikában Endrédy Vendel sírját, majd a szerzetesek az apát vezetésével s a ministránsokkal és a hívekkel együtt imádkoztak a mártír apát mielőbbi boldoggá avatásáért, amelynek procedúráját 2012-ben a rend elindította.

Toldi Éva/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

2019. február 16. szombat
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

2019. február 16. szombat
Útravaló – 2019. február 17., évközi 6. vasárnap

Útravaló – 2019. február 17., évközi 6. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 17.

Mai evangélium – 2019. február 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 6,17.20–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle