ENSZ: 2014 a család nemzetközi éve lesz

2013. szeptember 2. hétfő, 15:26

2014-ben húsz éves évfordulóját ünnepli a család első nemzetközi éve. Az ENSZ célja, hogy világszerte a családpolitikai kezdeményezések támogatását mozdítsa elő.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége az első nemzetközi családév 20. évfordulóján ismét a családok társadalmi szerepére irányítja a figyelmet: 2014 a család nemzetközi éve lesz. Az ENSZ kezdeményezése a családokat támogató politika szükségességére hívja fel a figyelmet. A 20. évforduló lehetőséget ad arra, hogy áttekintsék a család szerepét a társadalmi fejlődésben és a családpolitika aktuális trendjeit – fogalmazza meg a törekvés szándékait az ENSZ www.family2014.org honlapja.

A tematikus év súlypontjai között szerepel a családi szegénység leküzdése, a szociális kirekesztődés megakadályozása, a család és munka viszonyának problémái, a szociális integráció előmozdításs és a generációk közötti szolidaritás erősítése.

2014 februárja és júniusa között szakértők találkoznak Doha, Brüsszel, Varsó és New York városokban. A tanácskozások során vizsgálni fogják a családi struktúrák változásait és javaslatokat dolgoznak ki a családbarát döntéshozatal ösztönzésére.

A Nemzetközi Családfejlesztési Szövetség (International Federation for Family Development - IFED) a 2014-es év távlatában dokumentumot adott közre, mely egyrészt tiszteleg az ENSZ által kezdeményezett, a család nemzetközi éve 20. évfordulója előtt, ugyanakkor fel is készít 2014-re. 

Ebben arra kérik a tagországokat: vegyék figyelembe a családokat érintő társadalmi és gazdasági körülményeket, segítsék a családbarát intézkedéseket, amelyek célja, hogy a családok számára fenntartható, megfizethető és minőségi életkörülményeket biztosítsanak, elismerve a családoknak a társadalmi kohézió, valamint a gazdasági fejlődés elősegítésében játszott szerepét. A dokumentum folyamatos párbeszéd biztosítását és partnerséget szorgalmaz a szociális döntéshozók és az érdekelt felek közt.

Magyar Kurír

(té)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: család
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57
erdo-peter-nagyszeru-lenne-ha-az-eucharisztikus-kongresszust-boldogga-avatas-is-kiserhetne
Erdő Péter: Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott február 15-én MTI-nek.

2019. február 15. péntek