Erdő Péter avatta fel a Szent Ferenc Kórház új ambulanciáját - VIDEÓVAL

Hazai – 2013. november 19., kedd | 20:03

Erdő Péter bíboros áldotta meg és avatta fel a budai Szent Ferenc Kórház új ambulanciáját, amelyet kedden délután öt órakor adtak át.

Magyarországon az egészségügyi átalakítás után négy egyházi kórház működik, amelyek egy kórházi szövetséget alkotnak. A négy kórházban működő párhuzamos kapacitásokat leépítettük, és minden egyes ilyen jellegű ellátóhely profiltisztítást hajtott végre, azaz egy bizonyos fajta ellátás csak egy kórházban van – fejtette ki a Magyar Kurírnak dr. Toldy-Schedel Emil, az intézmény igazgatója. – Az átalakítás háttere egy tavalyi jogszabályváltozás volt, miszerint a területi ellátási kötelezettségen kívül az egyházi kórházakat bárki felkeresheti. Emellett a Szent Ferenc kórházhoz tartozik Közép-Magyarország területe. Három rehabilitációs központ jött létre Magyarországon szívbetegek számára: a füredi, a soproni szívkórház és mi.


Eddig a Szent Ferenc kórház egy kicsi, budai területet ellátó kórház volt, amelynek az ambulanciája erre a néhány tízezer főre volt méretezve, jelenleg azonban 2,3 millió ember tartozik hozzá. Az igazgató szavai szerint ezért bővítették és fejlesztették az ambulanciát. Mint mondta: jó, ha nem kell a betegeket kórházban tartani, így minél több időt tudnak otthon tölteni, és így az ellátás is olcsóbb. Emellett nagyon hosszúak a várakozási listák a szívbetegségek területén, márpedig a szív- és keringési betegségek hazánkban a vezető halálokok közt vannak. Bővítették a kapacitást, és a műszerpark 80 százalékát is ki kellett cserélni.

A kórházban Toldy-Schedel doktor szerint idén 55-60 milliós fejlesztést hajtottak végre. A következő lépés egyrészt a fekvőbeteg-ellátás fejlesztése, másrészt a transzplantált betegek rehabilitációjának megoldása lesz. A transzplantációk 99 százalékát ugyanis a közép-magyarországi régióban végzik, és itt ez az intézmény jelenti a központot. Ezért a kórház méretét növelve létre kell hozni egy új egységet a rehabilitációs betegek számára.

A Szent Ferenc Kórház speciális szolgáltatása az egyházi személyek szűrése és az egyházhoz tartozó emberek számára hirdetett prevenciós programok végzése. „Mindenkinél szükség van erre, de mi ezt a csoportot tudjuk megszólítani. Ha mi meg tudunk alkotni egy modellt, az továbbvihető az állami egészségügybe is” – mondta a Kurírnak dr. Toldy-Schedel Emil.

A kórházat az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció nővérei alapították 1935-ben, az akkori elöljárónő, Kuczera Flóra anya kezdeményezésére. 1937. augusztus 19-én Angelo Rotta apostoli nuncius szentelte fel az intézményt. Eredetileg 84 ágyas volt az intézmény, melyben kápolnát is építettek először a 2., majd a 3. emeleten. Ez az egyetlen kórházi kápolna Magyarországon, amely a kórház megalapítása óta folyamatosan, a legsötétebb időkben is megszakítás nélkül működött illetve működik.
1950-ben a rendet feloszlatták, a rendházat és a többi ingatlant államosították. A Kongregáció anyaházának átadásakor 250 rendtag volt, akik mindnyájan a betegeket szolgálták. Ugyanabban az évben az EUGE papi szervezet, melynek elnöke Bárd János kalocsai segédpüspök volt, visszakapta a kórházat az államtól a papok és szerzetesek részére. Nem sokkal később a kórház ismét az állam kezelésébe került. Az átadás azzal a kikötéssel történt, hogy az ágyak 25 százalékát kell az egyház részére fenntartani. 1993-ban az állam és az egyház között kötött egyezmény alapján a rend visszakapta a kórház tulajdonjogát. A megegyezés szerint 1996-ig továbbra is a János Kórház keretében működött, mint annak része. 1996-ban önálló igazgatású egyházi tulajdonú kórház lett.
1991-ben – dr. Szele György, az Amerikai Egyesült Államokban élő és ott dolgozó magyar orvos munkájának eredményeként – a kórház partnerkapcsolatot tudott létrehozni két amerikai kórházzal, amelyekkel karöltve nagy összegű amerikai kormánytámogatást sikerült elérni pályázat útján (United States Agency for International Development, USAID). A Budapesti Szent Ferenc Kórház (akkor még mint a Szent János Kórház Széher úti részlege) az amerikai kormánytámogatásból több mint egymillió dollárnyi értékben tudott beszerezni orvosi műszereket a kardiológiai osztály létrehozására. Nemcsak a kardiológiai fekvő- és járóbeteg-részleget sikerült ebből a pénzből létrehozni, hanem a korszerű automatikus labort és a rehabilitációs egységet is.
1999 és 2003 között három lépésben felújították a kórházat. Az intézmény 2012-ben ünnepelte fennállásának 75 éves jubileumát. 2012 őszétől a kórház főigazgatója dr. Toldy-Schedel Emil.

fotó: Új Ember/Cser István

Magyar Kurír
(szg)