Erdő Péter bíboros birtokba vette római címtemplomát

2004. március 11., csütörtök | 19:57

Vatikán: Március 9-én kedden délután háromnegyed 5-kor indult el az a stációs nagyböjti körmenet, amelynek keretében a római hívek és a magyar zarándokok együtt vonultak át a Szent Norbert Kollégiumtól a festői szépségű ókori épületek és mediterrán hangulatú örökzöld fák között Santa Balbina ókeresztény bazilikájába, ahol Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása, esztergom-budapesti metropolita érsek ünnepélyes szentmise keretében hivatalosan birtokba vette címtemplomát. A latin nyelvű mindenszentek litániája énekével érkezett meg a menet 5 órakor a Santa Balbina templom kapujához, amely mellett balról II. János Pál pápa, jobbról pedig Erdő Péter bíboros címere látható.
A szertartáson a több száz olasz és magyar hívő zsúfolásig megtöltötte a magyar emlékekkel is dicsekvő misztikus szépségű templomot, s nagy számban képviseltette magát a magyar papság és diplomáciai testület is. A misén koncelebrált többek között: Angelo Acerbi érsek, volt magyarországi pápai nuncius; Juliusz Janusz jelenlegi pápai nunicus; Ternyák Csaba érsek, a Papi Kongregáció titkára; Ladocsi Gáspár, Kiss-Rigó László és Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspökök; Velasio De Paolis érsek, az Apostoli Szignatúra Legfelsőbb Bíróságának titkára; Thomas Handgratinger premontrei generális apát; Fejes Anzelm váradi premontrei apát; Németh László prelátus, a Pápai Magyar Intézet rektora; P. Gerwin Komma jezsuita, a Pápai Német-Magyar Kollégium rektora, valamint a Rómában működő vagy tanuló papok. Jelenlétével megtisztelte az eseményt Habsburg Mihály, a Mindszenty Alapítvány képviseletében; Gulyás Kálmán egyházi ügyekért felelős államtitkár, Erdődy Gábor szentszéki, valamint Kovács István olasz állami nagykövetek is.
A szentmise elején Erdő Péter bíboros egy különleges formulával vette birtokba jelképesen címtemplomát: felolvasták II. János Pál pápa bíborosi kinevezési bulláját, majd a templomigazgató a helyi közösség nevében köszöntötte a főpásztort. A liturgia magyar, olasz, illetve latin nyelven zajlott; a szertartás végén a hívek magyarul énekelték el a Pápai Himnuszt, majd a nemzeti Himnuszt. Ezt követően a szentatya szertartója felolvasta az esemény lezajlását rögzítő és hitelesítő okiratot, amelyet a bíboros és a jelenlévő méltóságok az oltáron kézjegyükkel láttak el. Ezalatt több olasz, illetve magyar népéneket énekeltek a hívek, a Szent Norbert Kollégium és a Pápai Német-Magyar Kollégium kórusának vezetésével.
VR/MK

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: Erdő Péter
Vezető híreink – olvasta már?
utolso-utjara-kisertek-palos-frigyest-vacon
Utolsó útjára kísérték Pálos Frigyest Vácon

Pálos Frigyes Leó temetése alkalmából március 20-án Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét a váci székesegyházban, Varga Lajos váci segédpüspök, Koza József tiszteletbeli kanonok, prépost, címzetes esperes, Tóth Ferenc esperes és Gedeon József koncelebrálásával.

2019. március 22., péntek
orzoje-vagyok-az-en-testveremnek-bemutattak-nemeth-gabor-bioetikai-konyvet
Őrzője vagyok az én testvéremnek – Bemutatták Németh Gábor bioetikai könyvét

Március 21-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán mutatták be Németh Gábor „Bioetikai vázlatok” című könyvét, a kar és a kötetet kiadó Szent István Társulat közös szervezésében.

2019. március 22., péntek