Erdő Péter bíborost díszdoktorrá avatták a Navarrai Egyetemen

Hazai – 2011. október 28., péntek | 12:56

A Spanyolországhoz tartozó Navarra tartomány székhelyén, Pamplonában csütörtökön, október 27-én díszdoktorrá avatták Erdő Péter bíboros prímást, esztergom–budapesti érseket. Az eseményről a Diario de Navarra című napilap az Europa Press hírügynökség tudósítása alapján számolt be.

A Navarrai Egyetem dísztermében tartott ceremónián a tudósítás szerint a helyi egyházi és kormányzat vezető személyiségein – többek között Francisco Pérezen, Pamplona érsekén és a polgármesteren, Álvaro Mirandán – kívül több mint 450 tisztelő és érdeklődő jelent meg az oklevelek ünnepélyes átadásán. A napilap a kitüntetett méltatásában hangsúlyozta, hogy az egyetem a szakmai életút és tudományos tevékenység elismeréséért adományozta a díszdoktori címet.

Erdő Péteren kívül még a 75 éves spanyol festőművész, Antonio López, illetve a New York-i Egyetem jogászprofesszora, a Dél-Afrikában született Joseph H.H. Weiler kapta meg a díszdoktori címet. A festőművész betegsége miatt egyik kollégája olvasta föl beszédét, amelyben kiemelte, hogy nagyon szereti munkáját és különösen szívesen örökíti meg a kisebb-nagyobb, a mindennapi vagy nagyszabású szertartásokat. Az idén 60 éves Weiler, aki az európai uniós jog egyik legnagyobb szakértőjének számít, a címet megköszönő beszédben a szentség és a jog közötti kapcsolatról fejtette ki gondolatait.

A Navarrai Egyetemet  1952-ben alapították Pamplonában (Spanyolország). Jelenleg húsz kara van, és a campuson található az egyetemi klinika is. Az egyetemhez kapcsolódik az IESE (Instituto de Estudios Superiores de la Empresa) Business School, barcelonai székhellyel.

Magyar Kurír