Erdő Péter: A harangokban az apostolok és hithirdetők jelképét is látjuk

Hazai – 2011. január 24., hétfő | 8:00

A Mátyás-templom két régi, történelmi harangját november 26-án emelték ki a toronyból, majd a passaui Rudolf Perner harangöntő üzemébe vitték. Erre azért volt szükség, hogy összehangolják ezeket azzal a három új haranggal, amelyeket szintén a passaui műhelyben öntöttek tavaly nyáron Jézus Krisztus, illetve XII. Piusz és II. János Pál pápa tiszteletére. A templom visszatért harangjainak megáldására január 24-én délelőtt került sor. A szertartáson megjelent Schmitt Pál köztársasági elnök, Tarlós István főpolgármester, Nagy Gábor Tamás az I. kerület polgármestere és Siri Ellen Sletner, a Norvég Királyság nagykövete is.

„A harangokban az egyházi hagyomány az apostolok és hithirdetők jelképét látja. Rájuk is alkalmazza a zsoltár szavait: "Egész földre elhat az ő szózatuk, és a földkerekség határáig az ő igéjük' (Zsolt 19,5). Az eredeti szöveg azt ünnepli, hogy a teremtett világ, az égitestek, a csillagok nagyszerűsége Istent, az Alkotót hirdeti, tehát hogy ebből a világból is eljuthatunk Isten felismerésére. De ez a természetes kinyilatkoztatás kiteljesedik, magasabb szintre emelkedik, amikor Isten a történelemben szól az emberhez, végül pedig Krisztusban mindent elmond magáról, amit közölni akar velünk. Ennek hirdetői az apostolok, ezt hirdeti maga az Egyház, ennek meghallgatására hív a harang” – mondta a szentmisén Erdő Péter.

A szentmisét követően sajtótájékoztatót tartott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek, Tarlós István főpolgármester, Nagy Gábor Tamás, a főváros I. kerületének polgármestere és a támogatók képviseletében Gerencsér László, a Hérosz Zrt. elnöke.

Erdő Péter hangsúlyozta: a harangszentelés mindig különleges esemény az egyház történetében. A harangok a közösségek bánatainak és örömeinek jelzésére szolgáltak.

Tarlós István rövid beszédében a nemzet templomának nevezte a Mátyás-templomot. Elmondta: üzenetértéke van annak, hogy a főváros támogatta a restaurálást. A főpolgármester elmondta: mindenki polgármestere szeretne lenni, de a város szellemiségében megjelenik a keresztény értékrend is.

A Mátyás-templom két régi, történelmi harangját november 26-án emelték ki a toronyból, majd a passaui Rudolf Perner harangöntő üzemébe vitték. Erre azért volt szükség, hogy összehangolják ezeket azzal a három új haranggal, amelyeket szintén a passaui műhelyben öntöttek tavaly nyáron Jézus Krisztus, illetve XII. Piusz és II. János Pál pápa tiszteletére. A harangok végleges összehangolása csak úgy volt lehetséges, ha mindegyik együtt van. Az első két harangot Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án emelik a helyére.

A harangok felújításáról bővebben korábbi cikkünkben olvashatnak, Videótárunkban pedig a harangok szállításáról készített filmeket láthatnak. 

Magyar Kurír