Erdő Péter levélben fordult a lengyel katolikus és az orosz ortodox egyház vezetőjéhez

Kitekintő – 2012. augusztus 17., péntek | 21:19

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a CCEE elnöke augusztus 17-én levélben üdvözölte Józef Michalik érseket, a lengyel püspöki konferencia elnökét és Kirill orosz ortodox pátriárkát, akik pénteken a varsói királyi várban megbékélési nyilatkozatot írtak alá.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke kifejezte a moszkvai patriarkátus és a lengyel püspöki konferencia között létrejött, történelmi jelentőségű nyilatkozat felett érzett örömét, és csatlakozott a felhíváshoz, amelyet a politikai vezetőkhöz és a kulturális élet szereplőihez intéztek annak érdekében, hogy támogassák kezdeményezésüket.

„Köszönetet mondunk Istennek ezért a példaértékű nyilatkozatért és reméljük, hogy segítségére lesz egész Európának az igaz emberi és keresztény értékek előmozdítása terén” – írta levelében Erdő Péter bíboros. Hangsúlyozta, hogy kezdeményezésük reményt ad a földrésznek, mert arról tanúskodik, hogy valóban Jézus Krisztus a mi békénk.

Kifejezte reményét, hogy a nyilatkozat az első lépés lesz a Lengyelország és Oroszország közötti kapcsolatok új útján és példát mutat mindenki számára, aki még nem bízta rá magát az isteni bölcsességre, amely a megbocsátáshoz és a kiengeszteléshez vezet.

Magyar Kurír

(tzs)