Erkölcsösen az emberi életről – Bioetikai útmutató fiataloknak

Kultúra – 2014. február 11., kedd | 17:21

Nyomtatott formában is kapható a Pápai Életvédő Akadémia megbízásából a párizsi Jérôme Lejeune Alapítvány által készített, fiataloknak szóló Bioetikai útmutató magyar fordítása. A 74 oldalas képes kiadvány az emberi élettel kapcsolatos nehéz bioetikai kérdésekben segít eligazodni.

A kis füzet kilenc témakört ismertet tudományos tényszerűséggel, de közérthetően: az abortusztól a mesterséges megtermékenyítési eljárásokon át az eutanáziáig, a preimplantációs diagnosztikától az őssejtkutatáson át a genderideológiáig. Nem elvont problémákat tárgyal, hanem olyan bioetikai kérdéseket világít meg, amelyekben a mai fiatal felnőtteknek felelős döntéseket kell hozniuk.

Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense szerint a katolikus hívek a bioetika területén is kiszolgáltatottak a médiának, ezért nagyon jó, hogy magyar nyelven is egyre több tudományos igényű könyv születik e problémákról. (A témában Boldog II. János Pál Evangelium vitae-jétől a Dignitatis humanae-n keresztül több római megnyilatkozás látott már napvilágot.)

A püspök szerint a média túlzásba eső módon sok olyan történettel foglalkozik, ahol egy házasság szenved a betegen született gyermektől. Ilyen esetek nagyon kis százalékban fordulnak elő, mégis úgy beszélnek róla, mintha szinte mindennapos esemény lenne, és minden családnak ettől kellene rettegnie. Bíró László a médiumok befolyásoló szerepével kapcsolatban arra is emlékeztetett, hogy nemrégiben az egyik sajtótermék lelkesen újságolta: megszületett az első dizájner bébi, akinek génállományát több más lombikbébiével együtt megvizsgálták, és a legegészségesebbet ültették be az édesanya méhébe. Az újságíró szinte szurkolt, hogy minél gyorsabban, minél több ilyen sikeres dizájner bébi születhessen.

A családreferens püspök szerint különösen a hitoktatóknak lehet hasznos a Bioetikai útmutató, hiszen a gyerekek könnyedén tehetnek fel nehéz kérdéseket, és ha a  tudományos válasz adott is, nem mindig könnyű egyszerű, világos, határozott, meggyőző feleletet adni. „Jó lenne, ha minél többen tudnánk segíteni, közreműködni a felvilágosításban, hogy az élet soha ne válhasson emberi okoskodások játékszerévé, kísérleti tárggyá, ipari termékké; hogy az élet a maga méltóságában bontakozhasson, függetlenül attól, hogy értékesnek vagy éppen értéktelennek ítéli meg valaki” – mondja Bíró László, aki szerint a kiadvány tudományos érvek alapján bátorítja a híveket, hogy merjék az életet az egyház tanításának szellemében szemlélni: az élet szent a fogantatás pillanatától a természetes halálig.

A MÉCS Családközösségek gondozásában megjelent füzet 200 Ft-os önköltségi áron kerül forgalomba. A nyomtatott változat a www.bioetikaiutmutato.hu oldalon rendelhető meg, ahonnan az elektronikus változat továbbra is teljes terjedelmében ingyen letölthető.

MÉCS/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria