„Erő tölt el titeket...”– Online rövidfilm a Szentlélekben való megújulásról

Nézőpont – 2011. november 24., csütörtök | 16:58

A Net For God videóján Mary Healey teológiai doktor, szentírástudós beszél a Szentlélek-keresztségről; megszólal Raniero Cantalamessa, a pápai ház szónoka is.

Mary Healey, a detroiti Szent Szív Szeminárium professzora 1987-ben maga is átélte a Szentlélek-keresztséget. „Ismertem Jézust, de nem annyira, amennyire Isten szerette volna” – mondja, majd kifejti: a keresztség eredeti értelme megmerítkezés; azt jelenti, megmerítkezni Isten szeretetében, a szeretet tüzében, megittasodni a Lélek józan mámort adó „borában”.

A Szentlélek-keresztség az egyháztörténelem során mindig jelen volt, mert Isten hűséges, nem szűnik meg kiárasztani Szentlelkét – mutat rá Healey –, a szekularizáció azonban sok keresztényt eltávolított Istentől. Napjainkban az élő istenkapcsolat újjáéledésének vagyunk tanúi.

A kérdésre, hogy szüksége van-e a megkeresztelt, megbérmált kereszténynek a Lélek-keresztségre, a teológus kifejti: A Szentlelket megkaptuk a keresztségben, bérmálásban, de befogadóképességünkhöz mérten. Isten kitágítja a befogadóképességünket, így ha újra hívjuk, a Lélek még teljesebben átjárja életünket.

„Isten nem fukarkodik adományaival, s a legnagyobb, amit adhat, maga a Szentlélek” – hangsúlyozza Healey. A karizmatikus megújulás speciális út, amit nem mindenki érez magáénak; a Szentlélek-keresztség azonban mindenkinek szól. A Lélek képessé tesz, hogy nagyobb erővel szeressünk, mint amire magunktól képesek lennénk; felvértez a gonosz lelkek elleni küzdelemre, és felszabadítja a lelki adományokat. S ahol ez megtörténik, ott megújul az egyház. 

A tanúságtételeket is tartalmazó, félórás film itt tekinthető meg. („Vous allez recevoir une force”, Actes 1,8 – Un film avec Mary Healy. Az oldalt legörgetve magyar szinkron választható.)

Magyar Kurír

(mk)