EU-egyház csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben

Kitekintő – 2012. július 12., csütörtök | 15:24

Az EU intézményei és az európai nagy vallások képviselőinek éves találkozójára kerül sor július 12-én Brüsszelben az Európai Bizottság székhelyén.

Idén a kontinens elöregedése és nemzedékek közötti szolidaritás áll majd a megbeszélések középpontjában: a demográfiai fejlődés, a szakmai és a családi élet összeegyeztetése, a munkanélküliség elleni küzdelem, különös tekintettel a fiatalokra.

Az EU részéről jelen lesz José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke; Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, illetve Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

A keresztény egyházakat (katolikus, református, anglikán, ortodox), az iszlámot, a zsidó és a hindu világot, a bahá’i hívőket mintegy húsz bíboros, püspök, rabbi, spirituális vezető képviseli. Az EU-egyház csúcstalálkozón részt vesznek többek között André-Joseph Léonard, Malines-Bruxelles érsek; II. Krizosztomosz, Nova Justiniana és Ciprus ortodox érseke; Emmanuel de France metropolita, az Európai Egyházak Konferenciájának elnöke; Kristine Jansone, az Európai Ifjúság Ökumenikus Tanácsának főtitkára és Mohammed Moussaoui, a Muzulmán vallás francia tanácsának elnöke.

A Bizottság jelzi, hogy a találkozó beleilleszkedik az EU27 által elindított Európa 2020 elnevezésű stratégiába – írja a SIR.

Az Európa 2020 a következő évtizedre szóló európai uniós növekedési stratégia. Célja, hogy az EU gazdasága intelligens, fenntartható és inkluzív legyen. E három, egymást kölcsönösen erősítő prioritás azt hivatott elősegíteni, hogy az Unióban és a tagállamokban magas legyen a foglalkoztatottság és a termelékenység, és erősödjön a társadalmi kohézió.

Az EU öt nagyszabású célt tűzött ki maga elé a foglalkoztatás, az innováció, az oktatás, a társadalmi befogadás és az éghajlat, illetve energiapolitika területén, melyeket 2020-ig kíván megvalósítani. Mindegyik tagállam saját nemzeti célokat fogadott el az említett területeken. A stratégia megvalósítását konkrét uniós és tagállami intézkedések segítik.

Magyar Kurír

(lt)