Eucharisztikus kongresszust tartanak Ukrajnában

Külhoni – 2012. május 31., csütörtök | 12:35

A kongresszushoz kapcsolódóan június 2-án egyházmegyei eucharisztikus napot rendeznek a Munkácsi Egyházmegyében.

Ukrajnában ezekben a napokban zajlik a római katolikus egyház I. Országos Eucharisztikus Kongresszusa, melyet május 26-án a fővárosban, Kijevben nyitottak meg az ország püspökei. Ezekben a napokban egyházmegyei és plébániai szintű programokkal ünneplik az Oltáriszentséget szerte az országban, mely programok között fő helyen a mindennapi szentségimádás áll.

A római katolikus hívek hónapok óta készülnek a kongresszusra. Havonta két alkalommal a vasárnapi szentbeszéd az Eucharisztia és a többi szentség kapcsolatáról szólt. Az egyházközségek – a kisebbek egymással összefogva – év közben eucharisztikus napokat tartottak, így tudatosítva magukban az Eucharisztia nagy ajándékát, és készülve az országos kongresszusra.

A Munkácsi Egyházmegye június 2-án tartja helyi ünnepségét Munkácson, ahova az egész egyházmegye területéről körülbelül kétezer zarándokot várnak. Az egyházmegye megyéspüspökével, Majnek Antallal, papjaival és híveivel ünnepel Milan Šášik munkácsi görögkatolikus megyéspüspök, Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi megyéspüspök és Leon Mały lembergi segédpüspök is. A 10 órakor kezdődő szentmisén Barsi Balázs ferences mondja a homíliát.

Az eucharisztikus kongresszus záróünnepségére június 3-án, Lembergben kerül sor, ahol körülbelül százezer zarándok részvételére számítanak. A Szentatya küldötteként Angelo Comastri bíboros, a pápa vatikánvárosi helynöke vesz részt az ünnepségen.

Munkácsi Egyházmegye/Magyar Kurír