Fabiny Tamás evangélikus püspök hirdetett igét az egri bazilikában

Hazai – 2014. január 26., vasárnap | 9:48

Az idei ökumenikus imahét jeles vendége volt Egerben Fabiny Tamás evangélikus püspök, aki a közösségről szólt igehirdetésében az egri bazilikában január 23-án.

Az evangélikus püspök kifejtette, hogy a közösség jelenti az Atyával való közösséget, de jelenti ugyanakkor az egymással való közösséget is. Erről szól a 133. zsoltár is: „milyen szép, ha a testvérek egyetértésben élnek”.  Ma sok mindenben egyet értünk, de vannak eltérések is köztünk. Példaként említette a Lutheránus Világszövetség és a Vatikán közti párbeszédet, amelynek eredménye volt az 1999-ben, a megigazulás kérdéséről aláírt közös nyilatkozat. Ezzel a 16. század óta tartó kölcsönös kiátkozás került visszavonásra. De egy a napokban megjelent angol nyelvű dokumentumra is utalt (Konfliktusból közösségbe), amely szintén ennek a párbeszédnek a gyümölcse. Voltak konfliktusok, de ezekből előre kell menekülni, a másikért való élés közösségébe – fogalmazta meg Fabiny püspök.

Beszédében a közösségeken belüli összhangra is kitért. Az összhang, mint zenei kifejezés jól kifejezi a lényeget: mindenki énekelje a maga szólamát, a katolikus legyen jó katolikus, az evangélikus legyen jó evangélikus, de mindannyian figyeljünk Mesterünk intésére. Ekkor tud az összhang, a szimfónia megszületni. Isten csak akkor áldja meg a magyart, ha közösségben tudnak élni. Nemzeti himnuszunk utolsó versszakában hangsúly eltolódást találunk: szánd meg Isten a magyart. Már nem az áldást, hanem a szánalmat kérjük az Istentől. Szükségünk van az irgalomra, Isten és az ember irgalmára – emelte ki a püspök.

Görgey Gábor Nincs közös akarat c. versének tartalmát idézve Fabiny Tamás kifejtette, hogy sokszor nincs közös akarat, ritkán tudunk egyszerre sóhajtani, egyszerre emelkedni. „Nagy történelmi pillanatainkban tapasztaltuk csak meg ezt az összefogást. Az egyház is emelkedő hajó lehet, ha egyszerre dobban a szívünk.”

Egri Főegyházmegye/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria