Falak mögött, ahogy a palesztinok - VIDEÓVAL

Kitekintő – 2014. január 2., csütörtök | 18:53

A London szívében található Saint James anglikán plébánia templomát december 23-a óta nyolc méter magas fal veszi körül, mely a palesztinok lakta területet körülölelő betlehemi falat jelképezi. A plébánia célja az volt, hogy a hívek átérezzék a betlehemi palesztinok helyzetét – írja a La Croix.

Nyolc hónapba telt, mire megszületett a terv, és nyolc napba, mire felépült Londonban annak a falnak a mása, melyet Izrael húzott fel Betlehemben 2002-ben. A plébánia célja az volt, hogy a hívek átérezzék, milyen helyzetben vannak a Jézus szülőföldjén élő palesztinok, akik nem léphetnek ki a fallal körülzárt területről.

„A fal teljesen elrejti a szem elől a templomunkat, ahogy a betlehemi fal is eltakarja a város szent helyeit” – olvasható a londoni plébánia honlapján. A tájékoztató azt is tartalmazza, hogy a falra bárki szabadon rajzolhat vagy írhat olyan üzeneteket, melyek a palesztinokkal való szolidaritást fejezik ki.


A plébánia hangsúlyozza, hogy elhatárolódik a rasszizmus és az antiszemitizmus minden formájától. Számukra e kerítés megépítése tiltakozás minden fal ellen, „mely népeket oszt meg és zár el”. Szándékuk az volt, hogy kifejezzék „szolidaritásukat azzal az egyetemes felhívással, mely igazságos és fenntartható megoldást keres a palesztinok és az izraeliek közötti helyzet rendezésére”.

A fal megépítése a „Betlehem fesztivál” keretein belül valósult meg, mely december 29-én kezdődött Londonban. „Azzal, hogy részt vesz ebben a fesztiválban, a Saint James plébánia csatlakozik a betlehemi Szép ellenállás mozgalomhoz, mely a fal mögött élők kultúráját, zenéjét, gasztronómiáját és humorát kívánja bemutatni és népszerűsíteni” – írja még a plébánia honlapja.

Magyar Kurír
(já)