„Fel akarjuk tárni az igazságot” – Robert Zollitsch érsek sajtókonferenciája

2010. március 13. szombat, 11:00

Március 12-én, pénteken 13 órakor, a pápai fogadást követően Robert Zollitsch érsek, a német püspöki konferencia elnöke sajtótájékoztatót tartott a Vatikánban, a Teuton kollégiumban. Ezen elmondta, hogy a pápa rendkívül nagy figyelemmel és mély megrendüléssel hallgatta a német helyi egyházban történt pedagógiai túlkapásokat és szexuális visszaéléseket.

A háromnegyed órás testvéri és baráti magánbeszélgetés során a főpásztor tájékoztatta a pápát azokról az intézkedésekről, amelyeket a német püspöki konferencia hozott a kérdés megoldására. A Szentatya teljes támogatásáról biztosította Zollitsch érseket az intézkedéseket illetően. Freiburg főpásztora hozzátette: a Hittani Kongregáció tanulmányozza az egyes püspöki konferenciák által hozott intézkedéseket a botrányos jelenség leküzdésére. A cél, az érvényben lévő idevonatkozó egyetemes egyházi rendszabályok felülvizsgálata.

A főpásztor ismételten elnézést kért az áldozatoktól. „Fel akarjuk tárni az igazságot” – mondta, akkor is, ha évtizedekkel ezelőtti esetekről van szó. Az áldozatoknak joguk van ehhez. Megerősítette a püspököknek azt a szándékát, hogy együtt kívánnak működni az állami hatóságokkal. Azt javasolják minden egyházi személynek és munkatársaiknak, akik szexuális visszaélést követtek el, hogy önként jelentkezzenek. Az egyházi vezetés jelenti az esetleges visszaéléseket az állami hatóságoknak, kivéve, ha az áldozatok ezt magántitok védelmi szempontok miatt kifejezetten ellenzik. Zollitsch érsek hozzátette, hogy a polgári és egyházi büntető eljárás egymástól teljesen független, nem befolyásolják egymást.

A pápa arra buzdította a német főpásztorokat, hogy haladjanak tovább a megkezdett úton: gyógyítsák be a múlt sebeit és előzzék meg, hogy a jövőben hasonló esetek előforduljanak.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő