Felfüggesztett börtönbüntetés egy pedofil képet rejtegető papnövendéknek

2004. augusztus 16. hétfő, 10:35

Sankt Pölten: Augusztus 13-án pénteken hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték pedofil képek birtoklásáért a sankt pölteni nagyszeminárium volt növendékét, Piotr Z. 27 éves lengyel papjelöltet.

Krenn püspök bezáratta a sankt pölteni nagyszemináriumot

Mint ismeretes, az alsó-ausztriai kisváros papneveldéjében a nyár elején kirobbant botrány kivizsgálására II. János Pál pápa Klaus Küng feldkirchi püspököt nevezte ki, aki a napokban a következő írásbeli nyilatkozatot tette közzé a sankt pölteni nagyszeminárium bezárására vonatkozóan:
„Az elmúlt tanév során a sankt pölteni nagyszemináriumban történtek miatt egy teljesen új kezdésre van szükség. Nekünk olyan papokra van szükségünk, akik testileg-lelkileg egészségesek és képesek a terhek hordozására. Napjaink társadalmában rendkívül nagyok azok a kihívások, amelyekre a papoknak válaszolniuk kell feladatuk teljesítése közben, ami nem más, mint az Evangélium hirdetése és a lelkek gondozása. Minél nagyobb a paphiány, a papjelölteknek annál inkább kiegyensúlyozottnak, hitelesnek és erényesnek kell lenniük. Mindenekelőtt személyes példát kell mutatniuk határozott elkötelezettségükről. Egyértelműen Krisztus felé kell irányulniuk, de ugyanakkor szilárdan a valóság talaján kell állniuk.
Az utóbbi években a sankt pölteni nagyszemináriumban túl kevés figyelmet fordítottak a jelöltek kiválasztásának szükséges szempontjaira. Nem lehet ugyanakkor minden szeminaristát és minden papot egyformán megítélni. Számosan közülük, a papságra készülve, tele vannak jó szándékokkal, elkötelezték magukat és ígéretesnek mutatkoznak küldetésükben. Sok tanár és lelki vezető a legjobbat nyújtják és rendelkeznek a megfelelő tulajdonságokkal mind emberi, lelki és teológiai szempontból. Sajnos súlyos visszaélések is történtek: ez véglegesen nyilvánvalóvá vált, amikor napvilágra kerültek azok a pornográf képek, amelyeket beteges módon néhány szeminarista az Internetről letöltött. Számomra nagyon fájdalmas volt, amikor megtudtam, hogy aktív homoszexuális kapcsolatok jöttek létre. Krenn püspök, a Szentszékkel egyetértésben, az érdekelt személyek problémái iránti megértő magatartása ellenére, szigorú határozatot hozott: a sankt pölteni egyházmegye nagyszemináriumát azonnali hatállyal bezáratta. Lehetővé kell tenni egy valóban új kezdést. Valamennyi papjelölt, saját érdekében, köteles alávetni magát egy felvételi vizsgának, amelyben részt vesznek a lelkipásztori gondozásban jártas személyek, ha kell, neves szakértők bevonásával. Egyesek, akik nem látszanak alkalmasnak a papi szolgálatra, segítséget kapnak majd ahhoz, hogy új életpályát válasszanak, kérésükre orvosi és lelki gondozást vehetnek igénybe. Azok, akik megfelelő tulajdonságokkal rendelkeznek, folytathatják tanulmányaikat, mint a sankt pölteni egyházmegye papjelöltjei.
A Filozófiai és Teológiai Katolikus Főiskola a jövő tanévben is nyitva marad. Az elkövetkező hetekben tanulmányozni fogjuk az érdekeltekkel együtt, hogy a papjelöltek a befogadásukra alkalmas plébániákon laknak-e majd, vagy ideiglenesen egy másik egyházmegye szemináriumában látják-e őket vendégül. Fájdalmas időszak ez a sankt pölteni egyházmegye és az egész osztrák részegyház számára” – fejezi be nyilatkozatát Klaus Küng feldkirchi püspök, kifejezve meggyőződését, hogy ez a fájdalmas időszak is meghozza majd gyümölcsét. VR/MK

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő