Felköszöntötték a kilencvenesztendős emeritus pápát

2017. április 18. kedd 14:13

Húsvétvasárnap, április 16-án a legszűkebb körben ülte meg 90. születésnapját XVI. Benedek; az egyetlen születésnapi vendég az ünnepelt 93 éves bátyja, a Németországból érkező Georg Ratzinger volt. Hivatalos ünnepséget nem szerveztek a Vatikánban.

Ferenc pápa nagyszerdán, április 12-én kereste fel és köszöntötte elődjét a vatikáni kertekbeli Mater Ecclesiae-monostorban található otthonában.

A német püspökök is gratuláltak a 90. életévét betöltő korábbi egyházfőnek. A német katolikus egyház nagy hálával tartozik XVI. Benedeknek egész életén át tartó tanúságtételéért és atyai közelségéért – írta Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke. Rainer Maria Woelki kölni bíboros húsvétvasárnapi üzenetében szívélyes jókívánságait küldte a korábbi pápának egykori, Rajna menti hazájából a Tevere partján fekvő Vatikánba.

Húsvéthétfőn egy bajor delegációt fogadott az emeritus pápa a vatikáni kertekben található otthona előtt. Horst Seehofer, Bajorország miniszterelnöke; Barbara Wilhelm pentlingi polgármester és egy hegyi vadászokból álló, harmincfős küldöttség érkezett Joseph Ratzinger szülőföldjéről a születésnapi köszöntésre – sokak szívélyes üdvözletével.

XVI. Benedek rövid beszédet mondott vendégei előtt: „Hálás vagyok azért a kilencven évért, amelyet a jó Isten ajándékozott nekem. Voltak próbatételek, nehéz időszakok is az életemben, ám Isten mindenkor kivezetett, és tovább tudtam menni. Szívem telve hálával – azért is, hogy Isten oly szép szülőhazával ajándékozott meg, amelyet ti most jelenvalóvá tettetek számomra.”

„Bajorország szép” – mondta az ünnepelt. „Szép, mert ott az emberek tudják, hogy Isten létezik, és hogy Ő teremtette a világot.” Szívből megköszönte vendégeinek, hogy „elhozták” neki Bajorországot, amely nyitott, élénk és boldog, de azért lehet ilyen, mert a hitben találja meg gyökereit. Örömét fejezte ki, hogy Róma kék ege alatt találkozhattak, amely a bajor lobogó kék-fehér egére is emlékezteti őt. Az emeritus pápa Isten áldását kérte vendégeire: „Vigyétek haza magatokkal üdvözletemet: hálás vagyok értetek, és szívemben még most is oly sokszor kirándulok és vagyok Bajorországban, és remélem, hogy ez mindig így lesz.”

Az ünnepségen a bajor küldöttség átadta ajándékait az emeritus pápának. A vendégseregben megjelent fúvószenekar tradicionális bajor zenét játszott.

Forrás: Kathpress; a Vatikáni Rádió német nyelvű adása

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15