Felköszöntötték a kilencvenesztendős emeritus pápát

2017. április 18. kedd 14:13

Húsvétvasárnap, április 16-án a legszűkebb körben ülte meg 90. születésnapját XVI. Benedek; az egyetlen születésnapi vendég az ünnepelt 93 éves bátyja, a Németországból érkező Georg Ratzinger volt. Hivatalos ünnepséget nem szerveztek a Vatikánban.

Ferenc pápa nagyszerdán, április 12-én kereste fel és köszöntötte elődjét a vatikáni kertekbeli Mater Ecclesiae-monostorban található otthonában.

A német püspökök is gratuláltak a 90. életévét betöltő korábbi egyházfőnek. A német katolikus egyház nagy hálával tartozik XVI. Benedeknek egész életén át tartó tanúságtételéért és atyai közelségéért – írta Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke. Rainer Maria Woelki kölni bíboros húsvétvasárnapi üzenetében szívélyes jókívánságait küldte a korábbi pápának egykori, Rajna menti hazájából a Tevere partján fekvő Vatikánba.

Húsvéthétfőn egy bajor delegációt fogadott az emeritus pápa a vatikáni kertekben található otthona előtt. Horst Seehofer, Bajorország miniszterelnöke; Barbara Wilhelm pentlingi polgármester és egy hegyi vadászokból álló, harmincfős küldöttség érkezett Joseph Ratzinger szülőföldjéről a születésnapi köszöntésre – sokak szívélyes üdvözletével.

XVI. Benedek rövid beszédet mondott vendégei előtt: „Hálás vagyok azért a kilencven évért, amelyet a jó Isten ajándékozott nekem. Voltak próbatételek, nehéz időszakok is az életemben, ám Isten mindenkor kivezetett, és tovább tudtam menni. Szívem telve hálával – azért is, hogy Isten oly szép szülőhazával ajándékozott meg, amelyet ti most jelenvalóvá tettetek számomra.”

„Bajorország szép” – mondta az ünnepelt. „Szép, mert ott az emberek tudják, hogy Isten létezik, és hogy Ő teremtette a világot.” Szívből megköszönte vendégeinek, hogy „elhozták” neki Bajorországot, amely nyitott, élénk és boldog, de azért lehet ilyen, mert a hitben találja meg gyökereit. Örömét fejezte ki, hogy Róma kék ege alatt találkozhattak, amely a bajor lobogó kék-fehér egére is emlékezteti őt. Az emeritus pápa Isten áldását kérte vendégeire: „Vigyétek haza magatokkal üdvözletemet: hálás vagyok értetek, és szívemben még most is oly sokszor kirándulok és vagyok Bajorországban, és remélem, hogy ez mindig így lesz.”

Az ünnepségen a bajor küldöttség átadta ajándékait az emeritus pápának. A vendégseregben megjelent fúvószenekar tradicionális bajor zenét játszott.

Forrás: Kathpress; a Vatikáni Rádió német nyelvű adása

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
krisztushoz-ragaszkodo-elet-halaadas-seregely-istvan-nyugalmazott-egri-ersek-30-puspok
Krisztushoz ragaszkodó élet – Hálaadás Seregély István nyugalmazott egri érsek püspöki jubileumán

Seregély István nyugalmazott egri érsek püspökké szentelésének harmincadik évfordulója alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be július 25-én az egri bazilikában Ternyák Csaba egri érsek, Katona István nyugalmazott egri segédpüspök és számos paptestvér koncelebrálásával.

15:10
erdelyi-zsuzsa-kiallitas-esztergom
Lelki házikincstár – A népi vallásosság tárgyait bemutató kiállítás Esztergomban

Menyasszonyi koszorúval keretezett Szűz Mária-kép; betlehem palóc viseletben; élet és halál kettőse: Janus-arc a rózsafüzéren; fából készült, kézzel faragott, sírban nyugvó Krisztus… A vallásos néphagyomány tárgyi emlékeiből nyílt állandó kiállítás május végén az esztergomi Szent Adalbert Központban.

2017. július 25. kedd