Feltámadási menet Csurgón és Becsehelyen

2012. november 9. péntek 12:11

Csurgó város egyházközségei, önkormányzata, iskolái és kistérségének községei idén is csatlakoztak a Kárpát-medence magyarlakta területein áthaladó feltámadási menethez.

A menet célja idén is az összetartozás és a krisztusi jövőbe vetett hit, a keresztény értékrend melletti kiállás kifejezése volt. Ebben az évben négy ágban folyt az egyenként 3000 km-es zarándoklat húsvéttól pünkösdig, Zamárditól Csíksomlyóig. Csíksomlyó kegyelmével és üzenetével visszafordulva nyugat felé Krisztus király ünnepén a négy ág újra összeér a hűség városában, Sopronban.

Csurgó városa a déli, visszajövő ágazatba kapcsolódott be október 21-én, vasárnap. Nagyatád városának küldöttei hozták el a településre a feltámadási keresztet, amely egy Árpád-kori oltár részletét ábrázoló, úgynevezett szárnyas kereszt. A kereszt Krisztust, a feltámadást, a szárny pedig a pünkösdöt, a Szentlelket jelképezi.

A nagyatádiakat az evangélikus templomban Györgyi Zsolt evangélikus lelkész és hívei, továbbá a csurgóiak egy csoportja fogadta, majd együtt mentek át az új református  templomba, ahol Szászfalvi Lászlóné tiszteletes asszony köszöntötte a zarándokokat. A csoport gyalog, énekelve ment a Jézus Szíve templomhoz. Az újonnan felavatott II. János Pál téren, a pápa szobránál elénekelték a pápai himnuszt, majd a templomban Maczkó Gyula esperes-plébános fogadta a vendégeket.

A himnusz eléneklése után az esperes és Füstös János polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd a nagyatádiak átadták a zászlót Csurgó városának. P. Ellias Ohoiledwarin indonéz származású, hazánkban szolgáló verbita szerzetes magyarokért szóló imáját beírták a Zarándokkönyvbe, egy részletét pedig a zászlóra kötendő szalagra: „Mennyei Atyám, növeld ebben az országban az igazi szeretetet, a hitet és a reményt! Adj ennek a népnek erőt a munkához, bátorságot a küzdelemhez, hűséget a szeretethez, kitartást az életben!”

A jelenlévők szentmisén vettek részt, melynek végén a kistérség képviselői feltűzték a községüket jelképező szalagokat. Az ünnepséget Szászfalvi László miniszteri megbízott, országgyűlési képviselő zárta. Beszédében kiemelte: azért is fontos ez a menet, mert kifejezi, hogy a magyarság ma már újra egy család lett, összetartozik Trianon és a 2004-es választások szétszabdalásai után. Bizonyságtétel a hitről, a reménységről és a szeretetről.

Október 27-én, szombaton a csurgóiak egy autóbusznyi és több autónyi utassal vitték tovább a jelképet és a zarándokkönyvet Becsehelyre. A Keresztelő Szent Jánosról elnevezett barokk templomban Horváth Gábor plébános és Németh Géza polgármester fogadta a csoportot, akik a zászlóátadás-átvétel után orgona-trombita hangversenyen, majd agapén vettek részt. „Úgy éreztük, hogy a zarándoklat valóban elérte célját: egyek vagyunk hitünkben és magyarságunkban” – írta beszámolójában Horváth Lajosné szervező.

Kaposvári Egyházmegye/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink - olvasta már?
laszlo-kiralyt-nepunk-aldja-eloesti-vesperast-imadkoztak-gyori-dunakapu-teren
László királyt népünk áldja: Előesti vesperást imádkoztak a győri Dunakapu téren

Veres András győri megyéspüspök vezetésével imádkoztak előesti vesperást a Dunakapu téren felállított szabadtéri színpadon Győrben június 26-án, a Szent László-napok keretében.

2017. június 26. hétfő
-legyunk-az-ur-elofutarai-ternyak-csaba-matrafureden-keresztelo-szent-janos-unnepen
„Legyünk az Úr előfutárai!” – Ternyák Csaba Mátrafüreden, Keresztelő Szent János ünnepén

Az 1710–13-as pestisjárvány emlékét felidéző mátrafüredi Bene-búcsún június 25-én Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a 250 éves, nemrég felújított Keresztelő Szent János-kápolnát.

2017. június 26. hétfő