A feltámadási menet keresztje Hegyeshalomban

2012. november 21. szerda 11:59

November 17-én és 18-án a hegyeshalmi Szent Bertalan-templomba is eljutott a feltámadási menet keresztje, mely zarándoklat keretében járja be minden évben a Kárpát-medencét.

A kereszt Gál Péter jóvoltából november 17-én délután érkezett Hegyeshalomba Frauenkirchenből. Szalai Kálmán plébános rövid köszöntője után a szombati előesti szentmisét a feltámadási kereszt jelenlétében mutatták be. A szentmise után rózsafűzér-imaórát tartottak: a hívek a világosság titkait imádkozták Szalai Kálmán plébános vezetésével. Az imádságot Szent Erzsébet-litániával zárták.

Az ünnepélyes fogadás utolsó momentumaként az egyházközség feltűzte a hegyeshalmi állomást jelző szalagot a keresztre.

November 18-án reggel mintegy harminc fős zarándokcsoport indult busszal Bécsbe, hogy a keresztet eljuttassa következő állomáshelyére. Az úton, majd a megérkezés után, a bécsi Szent Erzsébet-templomban imádkozva várták, hogy ünnepélyesen átadhassák a magukkal hozott keresztet. A 11 órakor kezdődő magyar nyelvű szentmisét Simon Ferenc esperes, a bécsi magyar katolikus egyházközség lelkipásztora tartotta. Koncelebrált Kovács Levente Gyula újmisés. Simon Ferenc szentbeszédében kiemelte az országhatárokon átnyúló szolgáló szeretet erejét, melyet a feltámadási kereszt-zarándoklat és Szent Erzsébet ünnepe is jelez. A liturgia végén a csíkszeredai származású Kovács Levente Gyula újmisés áldást osztott.

Tóth Ferenc egyházközségi elnök vezetésével, szép lelki élményekkel gazdagodva érkezett haza a hegyeshalmi és levéli hívekből álló zarándokcsoport – tájékoztatta szerkesztőségünket Paksa Balázs.

Győri Egyházmegye/Magyar Kurír

Kép: Maász Katalin, Karcub Ágnes, Paksa Balázs

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink - olvasta már?
laszlo-kiralyt-nepunk-aldja-eloesti-vesperast-imadkoztak-gyori-dunakapu-teren
László királyt népünk áldja: Előesti vesperást imádkoztak a győri Dunakapu téren

Veres András győri megyéspüspök vezetésével imádkoztak előesti vesperást a Dunakapu téren felállított szabadtéri színpadon Győrben június 26-án, a Szent László-napok keretében.

2017. június 26. hétfő
-legyunk-az-ur-elofutarai-ternyak-csaba-matrafureden-keresztelo-szent-janos-unnepen
„Legyünk az Úr előfutárai!” – Ternyák Csaba Mátrafüreden, Keresztelő Szent János ünnepén

Az 1710–13-as pestisjárvány emlékét felidéző mátrafüredi Bene-búcsún június 25-én Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a 250 éves, nemrég felújított Keresztelő Szent János-kápolnát.

2017. június 26. hétfő