Felújították a csóti katolikus templomot

Hazai – 2012. július 13., péntek | 10:09

A templom tetejének és lábazatának renoválását uniós forrásból valósította meg a helyi egyházközség. Csót templomát – hasonlóan több környékbeli templomhoz – még Esterházy Károly építtette.

Közel 14 millió forintot nyert  a csóti katolikus egyházközség a tető és a lábazat felújításra. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuló beruházásra nagy szükség volt, mert nagyobb viharok idején életveszélyes volt az épület közelében tartózkodni. Évekkel ezelőtt az önkormányzattal közösen az egyházközség felújíttatta a tornyot, és a kúpcserepeket is kicserélték, de a teljes tetőt akkor nem tudták renoválni, ehhez csak pályázat útján nyílt lehetőségük.

A Somló-Marcal-Mente Leader Akciócsoport segítségével sikerült a pályázatot benyújtaniuk; nekik is köszönhető, hogy megvalósulhatott a felújítás, továbbá az érsekség kétmillió forintos támogatásának és a hívek adományainak is. Sokan adtak a hívek közül a forintjaikból, főleg olyanok, akiknek amúgy is nagyon kevés van – mondta Horváth Tamás plébános, aki a templomfelújítás alkalmából megtartott szentmisén köszönetet mondott mindenkinek, akik hozzájárultak a renoválás sikeres végrehajtásához. A lalikpásztor a szentmisén megáldotta az elvégzett munkát és az elkészült templomot.

Veszprémi Egyházmegye/Magyar Kurír