Ferenc pápa az afrikai kivándorlókhoz utazik

Kitekintő – 2013. július 1., hétfő | 15:04

Július 8-án délelőtt a Szentatya Lampedusa szigetére látogat.

A pápát mélyen érintette a közelmúltban történt hajótörés, mely az utolsó a számos hasonló tragédia sorában, amikor afrikai emigránsok kelnek át a tengeren. Imádkozni szeretne azokért, akik életüket vesztették a tengerben, meglátogatja majd a túlélőket és a jelenleg a szigeten élő menekülteket. Szeretné bátorítani a helyi lakosokat és felelősségtudatot ébreszteni mindenkiben, hogy törődjünk ezekkel a rendkívül szűkölködő testvéreinkkel.

A pápa látogatása a lehető legdiszkrétebb módon fog zajlani, a térség püspökeit és a világi hatóságokat illetően is – olvasható a Szentszék jegyzékében.

Néhány héttel ezelőtt sziget katolikus közössége hívta meg a pápát, hogy látogasson el Lampedusába. „A délről, főleg Afrikából érkező kivándorlókkal való találkozásunk dinamikus helyzeteket teremtett, meglepetéseket és elkerülhetetlen rendbontást és zűrzavart is okozott” – írja levelében Stefano Nastasi lampedusai plébános. Meghívta a pápát, hogy „zarándokoljon el a teremtett világ e szentélyében, ahol haza és név nélküli kivándorlók ezreiben életre kelt a remény a jövő iránt a jelen bizonyossága által – idézi a levelet a SIR.

Magyar Kurír

(lt)