Ferenc pápa: Az emberkereskedelem az emberiség elleni bűntett

Ferenc pápa – 2014. április 11., péntek | 11:48

A Szentatya a Pápai Tudományos Akadémia nagytermében találkozott az emberkereskedelem jelenségéről szóló nemzetközi konferencia résztvevőivel csütörtökön – adta hírül a Vatikáni Rádió.

Immár második alkalommal rendeztek a Vatikánban tanácskozást e súlyos aktualitással bíró témáról. Április 9-én és 10-én A rendőrség és az egyház partnerek az emberkereskedelem elleni küzdelemben címet viselő megbeszélésen a világ minden részéről érkezett szakemberek, a rendőrség és a kormányok képviselői tanácskoztak. Az Interpol és az Europol küldöttei mellett Theresa May brit belügyminiszter is jelen volt a konferencián. A közép-kelet európai régióból Lengyelország, Szlovákia, Románia és Litvánia képviseltette magát.

Az emberkereskedelem seb a mai emberiség és Krisztus testén – hangsúlyozta rövid köszöntőjében Ferenc pápa, aki a nők, gyermekek, férfiak kereskedelmének gyalázatáról úgy beszélt, mintha saját testének sebeiről szólt volna a jelenlevőknek. A pápa számára ez mindig is fontos kérdés volt, amely ellen küzdött. Az áldozatok iránti, hitből fakadó szolidaritás sürgős kifejezésére buzdította a résztvevőket.

A konferencia egyben az egyház és a jóakaratú emberek gesztusa is, hogy hangosan kiáltsák: elég volt! A ténnyel, hogy itt jelen vagyunk, e bűntény áldozatai mellé állunk, és azt szeretnénk, hogy stratégiáinkat és szakértelmünket kísérje és erősítse meg az evangéliumi együttérzés – fogalmazott a Szentatya.

Ferenc pápa köszönetet mondott az angliai és walesi püspököknek és Vincent Nichols bíboros, westminsteri érseknek a konferencia előmozdításáért, valamint a Pápai Társadalomtudományi Akadémiának, amiért otthont adott a tanácskozásnak.

A Szentatya Nichols bíboros mellett foglalt helyet a IV. Piusz palota nagytermének padjaiban. A pápa előtt és két oldalán is a rendőrség képviselői álltak egyenruhában, akik az emberkereskedelem ellen küzdenek. Ferenc pápa az ő, a törvény eszközein és szigorán alapuló szolgálatuk mellé helyezte a humanitárius tevékenységet végzőkét, akik elsősorban befogadást, szeretetet nyújtanak, és a kiszabadulás lehetőségét kínálják fel az áldozatoknak. Két különböző megközelítésről van ugyan szó, de kiegészíthetik egymást, megvan az együttműködés lehetősége közöttük. Ezért az ilyen találkozók nagyon hasznosak és szükségesek.

A tanácskozásán ismertették az emberkereskedelem több áldozatának esetét: egy chilei, egy argentín, egy cseh és egy magyar lány történetét. Ferenc pápa találkozott és beszélgetett a prostitúció-maffia hálójába került, majd onnan kiszabadult áldozatokkal, köztük a magyar Boglárkával – tájékoztat az MTI.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria