Ferenc pápa: Az igazi hit a személyes Istennel való találkozás

Kitekintő – 2013. április 18., csütörtök | 16:53

A hit ajándék, amely a Jézussal való találkozásból indul ki, aki egy valós személy, nem egy spray-Isten – mondta homíliájában a Szentatya a Szent Márta-házban, csütörtökön reggel bemutatott szentmiséjén.

A szertartáson ez alkalommal a Vatikánban szolgálatot teljesítő közbiztonsági felügyelőség személyzete vett részt, akiket Giovanni Angelo Becciu érsek, államtitkár-helyettes és José Avelino Bettencourt prelátus, az államtitkárság protokoll főnöke fogadott.

Isten nem egy tapintható jelenlét, szétpermetezett kémiai kivonat, amely kiárad anélkül, hogy tudnánk mi is az. Isten konkrét „személy”, Atya, tehát a hit a vele való élő találkozásból születik, amely kézzelfogható tapasztalat – mondta Ferenc pápa János evangéliumának részletéről elmélkedve a csütörtöki szentmiséjén. – Jézus azt mondja a tömegnek, hogy „aki hisz, annak örök élete van”. Ez alkalom arra, hogy lelkiismeret-vizsgálatot tartsunk. A pápa feltette a kérdést: sokan hányszor azt mondják, hogy hisznek Istenben. De melyik Istenben hisznek?

Egy szétáradt Istenben, egy fajta „spray-Istenben”, aki egy kicsit mindenhol jelen van, de igazán nem lehet tudni, hogy ki is? Mi Istenben hiszünk, aki Atya, Fiú és Szentlélek. Személyekben hiszünk, amikor Istennel beszélünk, személyekkel folytatunk párbeszédet: az Atyával, a Fiúval vagy a Szentlélekkel. Ez a hit – mutatott rá Ferenc pápa.

A pápa kifejtette: Jézus is megerősíti, hogy senki sem jöhet hozzá, hacsak az Atya nem vonzza. Ezek a szavak megmutatják, hogy Jézushoz menni, rátalálni és megismerni őt ajándék, amelynek főszereplője az etiópiai királynő udvari tisztje, akiről az Apostolok Cselekedetei szólnak. Krisztus Fülöpöt küldi hozzá, hogy a feltámadás tükrében világítsa meg az Ószövetséget. Ez a tiszt, nem egy hétköznapi ember, hanem egy valós gazdasági miniszter, akiről gondolhatjuk, hogy a pénz vonzásában élt és karrierista volt. Mégis, amikor ez a személy Fülöpöt hallgatja, aki Jézusról beszél, érzi, hogy jó hírt hall, és örömmel telik el olyannyira, hogy megkeresztelkedik az első helyen, ahol vizet találnak.

„Aki hisz, annak örök élete van.” A hit ajándék és az Atyától kapjuk. Folytatnunk kell ezt az utat, mert bűnösök vagyunk, de az Úr mindig megbocsát, ha kérjük tőle. Haladjunk előre, ne csüggedjünk, és akkor ugyanaz történik velünk is, mint az etióp gazdasági miniszterrel az Apostolok Cselekedeteiben: „örvendezve folytatta útját”. Ez a hit, a Jézussal való találkozás öröme, amelyet csak ő adhat és amely békével tölt el bennünket. Ez nem a világból származik, hanem Jézustól. És ez a mi hitünk. Kérjük az Urat, hogy segítsen ebben a hitben növekedni, tegyen erőssé, örömmel telivé. Ez a hit mindig a Jézussal való találkozásból indul ki és folytatódik az életben a Jézussal való kis mindennapi találkozások során – zárta csütörtöki homíliáját a Szentatya.

A szentmise végén Ferenc pápa külön köszönetet mondott a közbiztonsági alkalmazottaknak.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír